EditieNL

'Geef je kind gewoon een koekje, slecht imago suiker is niet terecht'

07 februari 2017 17:30 Aangepast: 07 februari 2017 18:32
Beeld © Getty Images

Suiker kampt met een slecht imago. Het staat bekend als giftig, verslavend en dikmakend, maar dat is niet terecht volgens hoogleraar voedseltechnologie Tiny van Boekel. "Je kunt suiker er niet de schuld van geven dat we te dik worden."

Na de hypes rond koolhydraten, lactose en gluten, is er tegenwoordig sprake van 'een anti-suikerhype', zegt Van Boekel. "Mensen klampen zich vast aan een ding waar ze zich tegen kunnen richten, tot er iemand wijst op een nieuwe boosdoener. Nu is het suiker en dat is niet terecht."

"Als je driemaal per dag gevarieerd eet en niet te veel tussendoortjes neemt, komt het allemaal goed", zegt Van Boekel. "Een gebakje op z'n tijd kan best, zolang je het maar niet elke dag doet."

Vage gezondheidsklachten

Televisiemaker Vivan Reijs maakt zich ernstig zorgen over suikerconsumptie. "We kunnen heel veel vage gezondheidsklachten aan suiker hangen. Dat ligt niet alleen aan suiker, maar het speelt wel mee", zegt ze.

Ook al is het misschien onmogelijk om volledig suikervrij te leven, Reijs adviseert in ieder geval een suikermoment per dag te bannen. "Vervang dat moment voor een stuk groente of fruit. Daarmee ga je echt winst behalen."

Niet doordraven

Van Boekel vindt het fout om suiker als fout te bestempelen. "Mensen moeten niet doordraven", zegt hij. "Natuurlijk moeten kinderen ook water leren drinken, maar je kunt je kind ook best een pakje chocomelk mee naar school geven hoor. Daar is echt niets mis mee."

Tenslotte nog een tip: je kunt je kind beter vijf appels geven dan vijf pakjes appelsap. "Want daar zitten meer dingen in dan alleen suiker en water. Op een appel moet je kauwen. Dat maakt dat je er waarschijnlijk beter op leeft dan alleen sap."

Het Voedingscentrum adviseert mensen om zich aan de Schijf van Vijf te houden. Daarin zitten sowieso geen producten met toegevoegde suikers. 

Weet jij hoeveel suiker er in je eten zit? Doe onze suikertest en beantwoord 10 vragen over je eten.

Bekijk hier de reportage

 

`