Na 3D-televisie, stem- en gebarenherkenning en super HD is er wéér een nieuwe revolutie in tv-land: het gebogen tv-scherm. Is dit nou wat we willen?

Tv kijken op gebogen scherm…wat heb je eraan?!

08 januari 2014 13:12 Aangepast: 08 januari 2014 19:32

Na 3D-televisie, stem- en gebarenherkenning en super HD is er wéér een nieuwe revolutie in tv-land: het gebogen tv-scherm. Is dit nou wat we willen?

LG heeft met veel bombarie haar nieuwste paradepaarde gepresenteerd: een buigbare tv. Tegelijkertijd kwam Samsung met een soortgelijk exemplaar op de proppen. Met een druk op de knop verander je een platte tv in een gebogen tv zoals je in deze video kunt zien:

Reclamestunt
Best indrukwekkend, maar heb je er ook iets aan? Volgens Wilbert de Vries, hoofdredacteur bij Tweakers is het flexibele scherm vooral een pr-stunt. "Het kan best handig zijn, omdat je er een betere kijkhoek mee hebt. Maar Samsung en LG doen dit om weer even aandacht te krijgen en kopers te trekken."

De echte revolutie ligt in OLED schermen, zegt Wilbert. "Dat zijn speciale schermen met individuele ledlampjes met elk zijn eigen pixel en kleur. Die zorgen dat de kleuren en contouren veel scherper zijn dan normale LED-tv."

Waarom maken LG en Samsung daar geen pr-stunt van? "Elk merk kan OLED-schermen bieden, en daarom is het niet interessant om er reclame voor te maken", legt Wilbert uit. Voor een OLED scherm moet je wel even sparen. Zo'n tv kost nu nog rond de 8000 euro.

Van plat naar breed
Technotrendwatcher Sander van der Heide ziet ook weinig toekomst in de buigbare televisie. "We hebben er zo lang over gedaan om tv’s plat te maken en nu nemen ze weer meer ruimte in. Het is even leuk, maar uiteindelijk zal het bij de consument draaien om beeldkwaliteit."

Wat we dus wél in de gaten moeten houden is 4K oftewel Ultra HD. Dat is extra goede beeldkwaliteit. "Veel bedrijven zijn nu al bezig met 4K. Netflix biedt al 4K-kwaliteit en ook Youtube is er mee bezig. De Hobbitfilms zijn ook in 4K gefilmd”, zegt Sander.

Daar zit dus toekomst in! Wil je nu al een 4K-scherm, dan moet je wel flink betalen: 4500 euro.

Hoi tv! Ga aan
Wat steeds populairder wordt, is 'bio matrix': met je stem en gebaren de tv bedienen. Sander: "Dit is al op vorige CES-beurzen aangekondigd. Het nieuwste voorbeeld daarvan is de laatste iPhone. Maar ook Panasonic heeft een tv die reageert op je gezicht. Er is dus zeker een markt voor."

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`