EditieNL

Het Friese paard verovert de wereld

09 januari 2014 14:10 Aangepast: 09 januari 2014 19:21

Je ziet ze overal: Friese paarden. Zelfs acteurs uit The Hunger Games en Game of Thrones rijden op de statige paarden. Wat is er toch zo bijzonder aan 'de Fries'?

Het is niet zo dat Friezen nog dingen zoeken om trots op te zijn. Met de Elfstedentocht en het Fries zijn ze behoorlijk in hun nopjes, maar er is nog een reden om trots te zijn: het Friese paard. Dat dier verovert namelijk de wereld. In films, series en ook in boeken. 

Zelfs Dan Brown
Bestsellerschrijver Dan Brown liet zijn hoofdpersonage in Inferno oog in oog staan met een Fries paard. En met reden, zo blijkt, Brown is namelijk een groot fan van het ras. Zo'n grote fan zelfs dat hij morgen naar Friesland afreist om de keuring van de Friese paarden bij te wonen. 

Bij de Koninklijke Vereniging Friese Paarden Stamboek (KFPS) is daar trots op. De schrijver ging in op een uitnodiging van de directeur van het KFPS om te komen. "Brown mailde ons zelf om te bedanken dat we het Friese ras in stand houden", vertelt Ids Hellinga. "Dat heeft hij nog een keer gedaan door ook Friese paarden in zijn boek 'inferno' te laten voorkomen."

Thumbnail

Verslaggever Sander Paulus nam alvast een kijkje in Leeuwarden. Hier zie je 'een doodsbange' verslaggever met een Fries paard. 

Uitstraling is alles
Maar wat maakt het Friese paard nou zo bijzonder? Dat weet Femke Dijkstra, mede-eigenaar van manege De Nieuwe Heuvel. "Friese paarden hebben de uitstraling die andere paarden niet hebben", zegt ze. "Dat ze allemaal zwart zijn is ook een populaire eigenschap. Bovendien hebben ze ook een bepaalde statigheid over zich."

Dijkstra krijgt verzoeken van filmmakers en zelfs circussen om de paarden te gebruiken. "Door de films zijn ze bekender geworden", zegt Dijkstra. "Je moet er ook gewoon naar kijken. Als ik op een Fries rijd, is meteen iedereen stil."

Goedkoop is zo'n Fries stamboekpaard niet. Afhankelijk van hoe goed het paard is, betaal je er tussen de 3000 en een miljoen euro voor. Een gemiddelde, goede Fries heb je volgens Dijkstra al voor zo'n 10.000 euro. 

EditieNL
`