Nederland

Harm in Chinese cel voor dood buurman: 'Zaak rammelt'

11 juli 2017 16:39 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
De Nederlander Harm Fitié is in China veroordeeld tot 12 jaar cel.

De Nederlander Harm Fitié is tot 12 jaar cel veroordeeld voor de dood van zijn dronken buurman in China. Volgens zijn familie rammelt de zaak aan alle kanten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bij China aangegeven zich zorgen te maken over de zaak. "Er is in de rechtszaak een aantal dingen niet goed gegaan", zegt woordvoerder Daphne Kerremans.

Harm zit al meer dan twee jaar in een gevangenis in China. De 45-jarige accountmanager zegt onschuldig te zijn. Het drama voor Harm begint op 6 mei 2015. Zijn Franse vriendin Diane Vandesmet heeft twee vriendinnen op bezoek in hun huis in het centrum van Peking. Ze viert haar verjaardag.

Als ze 's avonds in de keuken staat, kijkt ze uit het raam en ziet op het gezamenlijke dakterras de buurman staan. Het terras is drie meter hoog en niet aan alle kanten omheind.

Lawaai van het terras

Niet veel later hoort ze vanaf datzelfde dakterras lawaai. De buurman is luidruchtig aan het braken. Ze hoort dat haar vriend Harm die boven ligt te slapen, ernaartoe gaat. "Vanaf waar ik zat kon ik het niet zien. Ik hoorde de dronken buurman wel en ik hoor Harm vragen of het wat zachter kon", zei Diane Vandesmet eerder tegen RTL Nieuws.

Na wat gestommel ziet ze Harm naar beneden rennen. Ze volgt hem en ziet de buurman op de grond liggen. Harm reanimeert hem. Hij blijft dat doen tot de ambulance er is.

In de cel

De volgende dag overlijdt de buurman in het ziekenhuis. Harm wordt daarna gearresteerd. De politie verdenkt hem ervan de buurman te hebben geslagen waardoor hij van het dakterras is gevallen. Harm ontkent en zegt dat de dronken buurman op hem af rende en toen van het dak viel.

Hij wordt direct opgesloten. Bij de verhoren met de politie is Harm altijd alleen, een advocaat mag er niet bij. In juli vorig jaar wordt hij veroordeeld tot twaalf jaar cel en een boete van 8000 euro.

Geen eerlijk proces

In al die tijd heeft Diane, die inmiddels weer in Frankrijk woont, hem niet mogen bezoeken. Ook zijn familie mag hem niet zien.

Diane en de familie vinden dat Harm geen eerlijk proces heeft gehad. Er zouden tegenstrijdige verklaringen zijn van getuigen, sporen zouden slecht zijn onderzocht en bewijsmateriaal is verdwenen. Er is bovendien geen enkel bewijs dat hij heeft geduwd, stellen ze. 

Rol Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich de afgelopen maanden ingezet voor Harm. De zaak is op hoog niveau aangekaart. "Wij kunnen niet op de stoel van de rechter zitten. We kunnen niet beoordelen of iemand schuldig is of niet", zegt woordvoerder Daphne Kerremans. "Wat we wel doen, is in de gaten houden of iemand een eerlijk proces krijgt. De weg naar het oordeel moet netjes en goed zijn."

Als er twijfels zijn, kan het ministerie een zogeheten vertrouwensadvocaat inzetten. "Dat is een onafhankelijk expert die gaat kijken of die rechtsgang voldoet aan internationale regels. In dit geval ging het om een Chinees, die het rechtssysteem in China goed kent. Die heeft een rapport uitgebracht." Daaruit blijkt dat er twijfels zijn over de eerlijkheid van het proces. 

Signaal afgeven

Buitenlandse Zaken heeft het rapport aangeboden aan de autoriteiten. "We kunnen ons niet mengen in de rechtsgang, maar we kunnen wel als land een signaal afgeven aan China dat we bezorgd zijn. Dat we vinden dat iemand een eerlijk proces moet krijgen."

Dat het ministerie deze ondersteuning biedt, is uitzonderlijk. Dat gebeurt hoogstens een paar keer per jaar. "En weet dat er 2000 Nederlanders in buitenlandse gevangenissen zitten."

Geen daglicht

De tijd in de gevangenis is zwaar, maar naar omstandigheden gaat het goed met Harm. Maar in een Chinese cel is het heel wat minder prettig dan bijvoorbeeld in een Nederlandse cel. 

Harm is in beroep gegaan. De uitspraak in deze zaak is over een kleine twee weken. De familie van Harm vliegt naar China voor de uitspraak. "Die staan we bij. Verder bezoekt een ambassademedewerker Harm regelmatig. Buitenlandse Zaken geeft verder wat zakgeld." 

`