Nederland

Verzorgingshuizen: je komt er bijna niet meer in

12 januari 2014 18:31 Aangepast: 12 januari 2014 18:54
Beeld © ANP

Door nieuwe regels van de overheid stromen de verzorgingshuizen leeg. Hulpverleners houden hun hart vast.

Het kabinet wil dat ouderen langer thuis blijven wonen en heeft sinds 1 januari de toelatingseisen voor verzorgingshuizen verzwaard. Alleen mensen die bijna niets meer kunnen mogen voortaan in een verzorgingshuis wonen. Ouderen die bijvoorbeeld dementeren of in een rolstoel zitten, moeten thuis blijven wonen als vrienden of familie ze kunnen helpen. 

Door de nieuwe regels blijven dit jaar 15.000 bejaarden noodgedwongen thuiswonen. Dat loopt op naar 50.000 in 2018. Hele gebouwen worden daardoor gesloten. 

Ingrijpend
Volgens Actiz, de brancheorganisatie voor zorgondernemers, is de groeiende leegstand zorgelijk. "Met veel lege woningen wordt een gebouw onleefbaar, zowel voor de bewoners als voor de zorgmedewerker".  Ook is leegstand volgens de brancheorganisatie duur: de zorgorganisatie krijgt minder inkomsten maar moet wel de woningen wel onderhouden en het personeel betalen.

"In veel van deze gevallen rest de zorgorganisatie niets anders dan het sluiten van een locatie en moeten bewoners verhuizen. Dat is, zeker voor ouderen, een zeer ingrijpende gebeurtenis."

RTL Nieuws-verslaggever Hans Schutte maakte een reportage in een verzorgingshuis in Soest. "Het is hier rustig, de helft van de kamers staat leeg", zegt een bewoonster.

 

RTLNieuws
`