Nederland

Gevangenen moeten 16 euro per dag betalen

13 januari 2014 12:13 Aangepast: 13 januari 2014 12:49
Gevangenis De Schie in Rotterdam Beeld © ANP

Gevangenen moeten 16 euro per dag gaan betalen voor hun verblijf in een inrichting. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Justitie.

De eigen bijdrage is voor maximaal twee jaar. Dat kan aardig in de papieren lopen, want elke dag in de gevangenis telt mee. Een jaar zitten kost dus 5840 euro. Voor twee jaar cel ben je 11680 euro kwijt.

Zodra de straf is opgelegd, is de dader voor zijn verblijf een eigen bijdrage verschuldigd en kan deze worden geïnd. Als de gevangene in financiële problemen terecht dreigt te komen, kan een betalingsregeling worden getroffen. Uiteindelijk moet wel het hele bedrag worden betaald.

Ook moeten veroordeelden een bijdrage gaan betalen voor het hele proces van strafvordering en voor de slachtofferzorg. Dat wordt een vast bedrag. De hoogte ervan wordt later nog door minister Opstelten vastgesteld. Alle bijdragen samen moeten 65 miljoen euro per jaar opleveren. 

Teeven en Opstelten vinden het 'niet vanzelfsprekend dat kosten voor strafvorderlijk optreden, slachtofferzorg en tenuitvoerlegging van straffen alleen door de samenleving worden gedragen'. 

RTL Nieuws
`