Nederland

'38 keer asbestkanker bij bakkers gemeld'

14 januari 2014 07:07 Aangepast: 14 januari 2014 07:30
Beeld © ANP

Tussen 2000 en 2011 heeft het Instituut Asbestslachtoffers 38 meldingen gehad van bakkers die lijden aan asbestkanker. Vorige week werd bekend dat er bij de grootste bakker van Nederland, Bakkersland, zeker drie keer asbest is vrijgekomen uit broodovens.

In de uitzending van Zembla kwam toen ook een voormalig medewerker van Bakkersland aan het woord die asbestkanker dacht te hebben opgelopen door zijn werk. Nu onthult het tv-programma dat er waarschijnlijk veel meer bakkers asbestkanker hebben opgelopen. 

Tientallen jaren eerder blootgesteld
Het Instituut Abestslachtoffers houdt sinds 2000 per beroepsgroep en industrie het aantal slachtoffers van asbestkanker bij. De bakkers die zich bij het instituut hebben gemeld, zijn tientallen jaren eerder blootgesteld aan asbest.

Bakkersland reageerde na de onthullingen van vorige week dat hun werknemers geen enkel gevaar lopen door het werk met de verouderde ovens. Klinisch arbeidsgeneeskundige Gert van der Laan van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten bestrijdt dit.

"Duidelijk is dat bakkers bij het werk met verouderde ovens asbest kunnen inademen", zegt hij op de Zembla-site. "Als er al zichtbare asbestverontreiniging op het brood voorkomt, dan komen ook veel onzichtbare vezels in de lucht vrij."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`