Leo Driessen

Gerrit Keizer: vliegende keep bij Ajax én Arsenal

17 januari 2014 06:03

Sportverslaggever Leo Driessen schrijft over wat hem opvalt in de wereld van de sport.

De Nederlandse competitie heeft de winterstop er op zitten. De vorst zal nu wel snel invallen, vermoed ik. Maandag zullen we al een eerste indruk van de krachtsverhoudingen hebben.

"Zelfs Arsene Wenger kwam uit zijn kantoor om Anouk de hand te schudden."

Nu is er eerst nog de transfer van Anouk Hoogendijk van Ajax naar Arsenal. De 94-voudig international tekende een contract voor één jaar. Zelfs Arsene Wenger, de grote baas van de heren voetballers bij Arsenal, kwam er voor uit zijn kantoor om Anouk de hand te schudden en haar van harte welkom te heten.

Zij is de eerste vrouwelijke voetballer die de overstap van Ajax naar Arsenal maakt. Bij de heren was dat in de jaren dertig van de vorige eeuw Gerrit Keizer. Keizer was aanvankelijk een talentvolle linksbuiten bij Ajax, net als zijn latere naamgenoot Piet (geen familie). Bij toeval kwam hij een keer op doel te staan en dat deed hij zo goed dat een debuut in het eerste al snel volgde.

"Keizer moest na de oorlog overigens nog zes maanden brommen omdat hij tijdens zijn vliegreizen vele duizenden Britse ponden had gesmokkeld in een leren voetbal."

Profvoetbal bestond nog niet in Nederland en veel werk was er ook niet. Zo kon het gebeuren dat Gerrit in 1930 in Londen terechtkwam, waar hij aan de slag ging als groenteboer. Hij meldde zich aan bij Arsenal en debuteerde in augustus in het eerste elftal in een wedstrijd tegen Blackpool. Hij zou dat seizoen 17 wedstrijden in het eerste elftal spelen.

Elk weekend vloog hij ook naar Amsterdam om daar voor zijn Ajax wedstrijden te keepen. Dat leverde hem in Nederland de bijnaam op van 'Vliegende keep' en in Engeland 'The flying Dutchman'. Bergkamp werd later bij Arsenal 'the non-flying Dutchman' genoemd, vanwege zijn vliegangst. Gerrit Keizer moest na de oorlog overigens nog zes maanden brommen omdat hij tijdens zijn vliegreizen vele duizenden Britse ponden had gesmokkeld in een leren voetbal.

Keizer was handig en regelde door zijn contacten met Arsenal een paar dozen met Arsenal-shirts, die Ajax zo kort na de oorlog goed kon gebruiken. Zo werd Ajax op 6 juli 1947 tegen NEC kampioen van Nederland in Arsenal-shirts. Het bleef voor Gerrit Keizer bij 17 wedstrijden voor Arsenal. Hij schopte het ook nog tot twee keer toe tot international. Maar voor Ajax speelde hij liefst 302 keer. In 1948 stopte hij en werd onder meer lid van verdienste. In 1980 overleed hij. Ik kon deze geschiedenis uiteraard niet halverwege stoppen en dus schuift mijn verhaal over Louis van Gaal een paar dagen op. Veel voetbalplezier komend weekend!

@LeoDriessen