Rick Nieman

Hier word je vrolijk van

18 januari 2014 06:51

Presentator Rick Nieman over wat hem opvalt in zijn privéleven en zijn werk.

Nee, ik ga niet klagen. Ja, het schrijven van een column als deze is soms een heuse bevalling, omdat je A) een geschikt onderwerp moet vinden, B) daar nog iets zinnigs over moet zeggen. Vooral op woensdag en vrijdag, als ik een stukje moet inleveren voor de dag erna, loop ik te piekeren en peinzen over waar ik het in vrédesnaam over moet hebben.

Het houdt je scherp, dat wel: bij elk verhaal dat ik lees in de krant, hoor op de radio of zie op tv, denk ik: zou er een column in zitten? Ook de rest van de week kijk ik met een andere blik naar het nieuwsaanbod dan ik vroeger deed, want je weet maar nooit. Ik betrap me er zelfs op dat ik anders luister naar de ervaringen en verhalen van collega's en vrienden, want ook daar zou wel eens een stukje uit kunnen komen.

"Die meningen zijn te weinig verrassend of opmerkelijk genoeg om u er uitgebreid mee lastig te vallen. Doen we niet, dus"

Vanavond (ik schrijf dit op de redactie van het RTL Nieuws, tussen het half acht nieuws en het late nieuws in), kwamen als potentiële onderwerpen onder meer voorbij: het terugschroeven van de hoeveelheid gas die wordt opgepompt in Groningen, het toezicht waaronder president Obama z'n spionagedienst NSA stelt, de verkiezing van RTL CEO Bert Habets tot omroepman van het jaar, de keuze voor de drie kunstenaars die het nieuwe staatsieportret van de koning mogen gaan maken, het uitgelekte rapport van de IPCC van de VN over het terugdringen van de uitstoot van CO2, de vijftigste verjaardag van Michelle Obama.

Over die al die onderwerpen heb ik heus wel een mening. Groningen: terecht, maar te weinig. NSA: terecht, maar te weinig. Omroepman: terecht, gefeliciteerd! Staatsieportret: weinig gedurfd, veilig. Klimaat: verontrustend. Michelle: yoga & gezond eten helpen, blijkbaar: wat ziet zij er goed uit!

Maar die meningen zijn te weinig verrassend of opmerkelijk genoeg om u er uitgebreid mee lastig te vallen. Doen we niet, dus.

Wat ook de hele week door m’n hoofd speelde, was een link naar een artikel op de Amerikaanse internetsite Huffington Post die mijn lief mij deze week toestuurde.

"Ik las het, en glimlachte. Want vrijwel al die dingen doen mijn vrouw en ik regelmatig, samen of alleen"

Titel: 16 wetenschappelijk onderbouwde manieren om vrijwel direct vrolijk van worden.

Ik las het, en glimlachte. Want vrijwel al die dingen doen mijn vrouw en ik regelmatig, samen of alleen. (Op één na, u mag raden welke.)

Dit zijn ze:

1. Glimlachen
Door te denken aan iets dat je doet glimlachen, word je automatisch vrolijker.
2. Hardlopen
Door de endorfine die daardoor vrijkomt, ga je je beter voelen.
3. Bidden
Religieuze en spirituele mensen zijn gelukkiger, en bidden verlaagt je stressniveau.
4. Lachen
Ook een anti-stressmiddel, en het werkt tegen zorgelijkheid en depressie.
5. Wandelen in het park 
Mensen die tijd doorbrengen in de natuur zijn gelukkiger dan mensen die tussen het beton blijven zitten.
6. Doe/zeg iets aardigs voor of tegen iemand. 
(*hieronder meer)
7. Luister naar vrolijke muziek
Beatlesnummers uit hun vroege jaren werken bij mij goed. Heel hard meezingen gewenst!
8. Loop rechtop 
Hoofd omhoog, armen licht zwaaiend langszij
9. Mediteer
Zie bidden, en werkt ook tegen slapeloosheid.
10. Houd een dagboek bij waarin je opschrijft waar je dankbaar voor bent. 
Je hoeft het niet per se op te schrijven, als je je maar tenminste één keer per dag bedenkt wat er allemaal goed & mooi is in je leven.
11. Ga op vakantie 
Zelfs van de voorpret word je gelukkig, tot wel acht weken voor vertrek. (En daarna ben je ook vrolijker, vooropgesteld dat je een leuke vakantie had, natuurlijk.)
12. Doe een tukje
Zelfs een kwartiertje op de bank liggen en even je ogen dichtdoen helpt. Ik kijk als excuus op zondagmiddag vaak naar wielrennen of schaatsen op tv. Niemand ziet het als je tijdens de tien kilometer even weg dut.
13. Neem een kopje thee
Neem eens losse blaadjes. Lekkerder, en het dwingt je even heel bewust te zijn van wat je doet, in plaats van achteloos een zakje in een beker gooien. Met aandacht opdrinken ook, terwijl je uit het raam kijkt of gewoon even in de verte staart.
14. Doe vrijwilligerswerk
Altruïsme is de hoogste vorm van egoïsme, zeggen ze wel eens, want nergens word je gelukkiger van dan van andere mensen helpen.
15. Heb seks
Spreekt voor zich, toch? En het is nog supergezond ook!
16. Denk aan goede tijden
Terugdenken aan wanneer je erg gelukkig was, maakt je ook nu gelukkiger en optimistischer over de toekomst.

*Een collega van mij wees me van de week op een initiatief van een andere collega, internetredacteur Rachel van de Pol. Rachel heeft zich voorgenomen elke dag van het jaar een goede daad te doen. 365 'heldendaden', dus. Op haar internetpagina – ikreddewereld.nl – doet ze daar verslag van. Je kunt ook jouw heldendaad naar haar sturen, dan zet zij 'm op haar site.

Mochten de bovenstaande 16 manieren om vrolijk te worden voor jou niet werken, kijk dan even op Rachels site. Daar word je namelijk gegarandeerd vrolijk van.

Goed weekend!