Nederland

Baby zonder speelgoed heeft later vaker emotionele problemen

20 januari 2014 06:30 Aangepast: 20 januari 2014 09:42

Kinderen die als baby geen goed speelgoed hebben, kunnen daar als peuter emotionele problemen aan overhouden.

Baby's die geen speelgoed binnen handbereik hebben dat bij hun leeftijd past, hebben zowel op 1,5-jarige leeftijd als op 3-jarige leeftijd meer kans op emotionele problemen. Zo zijn ze vaker angstiger, somberder of meer teruggetrokken dan hun leeftijdsgenootjes. Dat concludeert onderzoekster Jolien Rijlaarsdam van het Erasmus MC. 

Drie maanden oud
Voor het onderzoek werden ruim 4500 kinderen van ongeveer drie maanden oud thuis bezocht. Tijdens dat bezoek werd gekeken of baby's een eigen plekje hadden zoals een box of een deken, en of er een knuffel, een rammelaar en speelgoed met geluid binnen handbereik van de kleintjes lagen. Dat speelgoed sluit volgens de promovenda goed aan bij de ontwikkeling van zeer jonge kinderen. 

Toen de kinderen anderhalf jaar oud waren, kregen de ouders een vragenlijst over het gedrag van hun kind. Die lijst kregen ze ook toen hun kind 3 jaar oud was. Volgens Rijlaarsdam was er 'een duidelijk verband' tussen de speelomgeving van de baby en meer emotionele problemen tijdens de peuterjaren.

Voorbeelden van goed speelgoed voor een baby: 

- iets wat beweging stimuleert (bijvoorbeeld een rammelaar of tol)
- iets met geluid/muziek (bijvoorbeeld een knuffel met muziek of een pratende pop)
- knuffelspeelgoed (dat stimuleert de interactie)

RTL Nieuws
`