Kees Berghuis

Wilt u de totale Kafka?

21 januari 2014 06:08

Kees Berghuis, chef van de politieke redactie, over de gebeurtenissen in Den Haag.

Soms zijn redeneringen zo bizar dat het mij toch een paar minuten kost om te doorgronden waarom het totale kletskoek is. Een van de mooiste vind ik de discussie rond het Eigen Woning Forfait (EWF). 

Dat is een belasting op het hebben van een huis en die heette vroeger het ‘Huurwaardeforfait’. En de redenering die men vroeger gebruikte, heeft VVD-minister Blok opnieuw van stal gehaald. 

De aanleiding was zijn stiekeme actie om het EWF-percentage te verhogen. Kamerleden schreeuwden moord en brand en stelden veel technische vragen. Blok schreef er een brief over naar de Kamer. Het EWF steeg omdat de huren ook waren gestegen. Dit schreef hij letterlijk: 

‘De achtergrond is dat hiermee recht wordt gedaan aan het oogmerk van de wetgever dat het eigenwoningforfait een belasting is op het woongenot van de huiseigenaar omdat deze niet hoeft te huren. Dit voordeel neemt uiteraard toe naarmate de huren stijgen.’

Het staat er echt en ik begrijp hier helemaal NIETS van. Ik begrijp de aanname niet, ik begrijp de redenering niet. 

Ik gebruik de uitdrukking ‘wormstekig, zo rot als een mispel’ niet graag, maar vandaag ontkom ik er niet aan.

In deze regeling ligt de aanname besloten die volgens mij dateert uit de tijd van Joop den Uyl, namelijk: een koophuis is fijner dan een huurhuis. Want ‘een huiseigenaar hoeft niet te huren’, zegt Blok. Ik denk dan:

Zeg dat maar tegen die 1 miljoen huiseigenaren waarvan het huis ‘onder water’ staat en die versneld moeten aflossen. 

Zeg dat maar tegen die talloze stellen die niet kunnen scheiden en verplicht in dat huis moeten blijven wonen. 

Zeg dat maar tegen de huiseigenaren die elk jaar door de gemeentes worden uitgeperst met de immer stijgende onroerende zaakbelasting. 

Zeg dat maar tegen de huiseigenaren die de hypotheekrenteaftrek beperkt zien worden. 

Deze aanname van VVD-minister Blok vind ik dan ook volstrekt bizar.  En dat is alleen nog maar de aanname die hij doet. Neem de redenering zelf. Ik gebruik de uitdrukking ‘wormstekig, zo rot als een mispel’ niet graag, maar vandaag ontkom ik er niet aan. Het is simpel: als de huren stijgen, verandert er natuurlijk helemaal geen biet aan het woongenot van een huiseigenaar, want hij betaalt immers geen huur. Er verandert iets aan het woongenot van mensen die een huis huren, want die moeten meer betalen. Verhoog die huren dan niet als je dat een probleem vindt, Stef Blok!

Het olifantenforfait is een heffing voor iedereen die GEEN olifant bezit. 

Het ontgaat me dus volledig wat huiseigenaren te maken hebben met mensen die een huis huren. Maar omdat ik vandaag in een uitstekende bui ben, ga ik minister Blok en staatssecretaris Weekers een handje helpen met dit fraaie principe. Daarom pleit ik hartstochtelijk voor het invoeren van het OLIFANTENFORFAIT. De naam verraadt het al, het gaat over de grote, grijze geslurfde viervoeters. Het olifantenforfait is een heffing voor iedereen die GEEN olifant bezit. 

Want vergis je niet, het bezitten en moeten onderhouden van een olifant is een uiterst kostbare zaak. Het beest neemt veel ruimte in beslag, eet enorm veel en als de dierenarts moet langskomen, ben je een vermogen kwijt. Samen met Blok en Weekers vind ik de achtergrond van de regeling dan ook volkomen billijk en helder. De wetgever constateert simpelweg dat mensen die GEEN olifant hebben, een groot voordeel hebben op mensen die wel een olifant bezitten.  Dat voordeel gaan we vanaf nu belasten. En naarmate olifanten duurder worden, stijgt uiteraard dat voordeel en daarmee automatisch ook het olifantenforfait.

Ik stel voor dit principe uit te breiden naar autobezitters, die krijgen een treinforfait (want ze hoeven niet met de trein). En tegelijkertijd ook naar treinreizigers, die krijgen het autoforfait (hoeven niet met de auto). Dan verhoog ik met een kulverhaal het treinforfait, waardoor automatisch ook het autoforfait stijgt, en daardoor het treinforfait weer. Deze vuist op deze vuist. Net zolang totdat we elk inkomen hebben wegbelast en we elke burger gewoon zakgeld kunnen geven. 

En tegen iedereen die zegt dat dit pervers is, zeg ik: u hebt volkomen gelijk, maar ja, als we maar geld kunnen ophalen, nietwaar? En dat ophalen is oneindig, met het nieuwe belastingheffingsprogramma Kafka 22.

Kees Berghuis, chef van de politieke redactie, over de gebeurtenissen in Den Haag.