Vaders moeten aan de bak: ze lezen veel te weinig voor aan hun kinderen. Zonde! Want het heeft juist een positieve invloed op kinderen als papa ze voorleest

'Papa, wanneer lees jij nou eens voor?'

21 januari 2014 16:04 Aangepast: 21 januari 2014 19:04

Vaders moeten aan de bak: ze lezen veel te weinig voor aan hun kinderen. En dat is jammer, want het heeft juist een positieve invloed op kinderen als ze voorgelezen worden door hun papa.

Morgen beginnen de Nationale Voorleesdagen en dit jaar worden vooral mannen aangespoord om meer voor te lezen aan hun kinderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mannen dat veel minder vaak doen dan vrouwen. 

In gezinnen waar veel wordt voorgelezen, gaat het in 65 procent van de gevallen om de moeder. Slechts in 8 procent leest vader het meest voor. Zonde, want het heeft meer invloed een kind als ze worden voorgelezen door een man dan door een vrouw. 

Blijvend effect
"Lezen zit niet in je genen, je moet je kind echt aanleren om te lezen", zegt Gerlien van Dalen, directeur van Stichting Lezen: "De impact van ouders daarin is ongelooflijk groot. Voorlezen heeft een blijvend positief effect op de taalvaardigheid van je kind. En dat effect is groter als vader voorleest."

Hoe komt dat dan? "Mannen lezen anders voor dan vrouwen," zegt Van Dalen. "Moeders houden het verhaal liever persoonlijk, terwijl mannen het reflectiever doen. Zij verzinnen er van alles bij. Vrouwen houden zich meer aan de tekst."

Behalve voor de taalontwikkeling is voorlezen ook nog goed voor de binding tussen ouder en kind. Dus vaders, pak dat boek erbij en neem je kind op schoot.

Ben je bang dat je er niet goed in bent? Met deze voorleestips hangen de kids aan je lippen. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore