EditieNL

Napraatprogramma's zijn hot: 'Zo kunnen fans toch samen tv kijken'

09 februari 2017 15:15 Aangepast: 09 februari 2017 15:21
Rick Brandsteder presenteert Temptation Talk. Beeld © RTL

Wie gaat er als eerste vreemd op Temptation Island? En welke hints hebben we gemist tijdens de laatste aflevering van Wie is de Mol? Steeds meer realityprogramma's hebben een eigen napraat-programma waarin de afleveringen worden besproken.

Vandaag zendt RTL5 de tweede uitzending van Temptation Island uit. Sinds dit seizoen is er ook een speciale Temptation Talk, een online nabeschouwing waarin presentator Rick Brandsteder met oud-deelnemers terugblikt op de aflevering van de week. Perfect voor fans, die geen genoeg kunnen krijgen van alle gebeurtenissen uit het spraakmakende datingprogramma.

Steeds meer programma's hebben een dergelijke nabeschouwing. Zo was er al Moltalk, waarin volop werd gespeculeerd over de verdachte handelingen in Wie is de Mol, en Dat Smaakt Naar Meer waarin terug werd gekeken naar de (mis)baksels in Heel Holland Bakt. 

Voetbalkantine

Napraatprogramma's doen het dus goed bij spel- of reality-programma's, maar het is begonnen bij de sportprogramma's. "Daarin werkt dat enorm goed: met elkaar nog even napraten over de wedstrijd", vertelt tv-recensent Ron Vergouwen. "Het idee van wat er normaal in de voetbalkantine gebeurt, maar dan in een tv programma." 

Volgens televisiewetenschapper Dan Hassler-Forest zijn napraatprogramma's zo populair omdat ze ons het gevoel geven zelf ook deel te nemen aan het programma. "We kijken steeds meer individueel tv, op tablets en op momenten die we zelf kiezen. Het 'samen televisie kijken' is er dus niet meer, en door zo'n aftertalk krijg je dat gevoel weer een beetje terug."

Thumbnail

Veel fans leven echt mee met de deelnemers van Temptation Island.

Ook in het buitenland zijn de napraatprogramma's populair. Fans van The Walking Dead kunnen niet eerder vertoonde beelden bekijken in Talking Dead, en ook series als Breaking Bad en Game of Thrones hebben hun eigen nabeschouwing. Een napraatprogramma is leuk voor fans, en voor tv-producenten dé manier om nog meer uit een populair concept te halen. Maar niet elk programma leent zich voor een nabeschouwing. "Het gaat vooral om programma's waarin veel verdwijnt in de montage. Kijkers denken dan: wat gebeurt er nog meer, wat heb ik niet gezien?" vertelt Vergouwen. 

Ook de gasten in het napraatprogramma spelen een rol in de mate van succes. "Het is belangrijk dat je (ervarings)deskundigen hebt, en personages uit het programma. Die hebben de inside information". Het belangrijkste criteria is het aantal fans van het programma. "Zo'n aftertalk trekt altijd minder kijkers dan de uitzending zelf, dus het is belangrijk dat er door veel fans over wordt nagepraat", besluit Vergouwen. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore