EditieNL

Eindelijk is het zover: Gay-TST

24 januari 2014 12:10 Aangepast: 24 januari 2014 19:21

Een taboe is doorbroken. Voor de eerste keer vindt in een Nederlandse soap een homohuwelijk plaats. Het is een wereldwijde hit.

Naast ruim twee miljoen Nederlandse GTST-fans smullen ook Amerikanen, Japanners en Venezolanen van het ja-woord van de twee (zoenende) mannen. Een fan ondertitelt de verhaallijnen en zet die op een speciale Facebookpagina van de soap, zodat ze tot in Zuid-Amerika kunnen genieten van Gay-TST.  

Gillende typetjes
Huwelijken genoeg in Nederlands best bekeken soap, maar het eerste homohuwelijk is extra speciaal én belangrijk, vindt Geert-Jan Edelenbosch van homobelangenorganisatie COC. We hebben er dan ook 13 jaar op moeten wachten. Sinds 1 april 2001 kunnen twee mannen of vrouwen elkaar huwen. 

In films en series worden homo's vaak nog als hysterische, gillende typetjes neergezet, waarbij de nadruk vooral ligt op hun coming-out of wilde seksleven. Zo was er een homostel in de Vlaamsche Pot en speelt Alex Klaasen de hysterisch gay in Gooische vrouwen. En niet te vergeten Anthony uit Sex and The City:

Rolmodel
"De GTST-personages zijn een stuk minder clichématiger dan in andere series", oordeelt Edelenbosch.

"Lucas is een volwaardig karakter geworden. Hij heeft de ware gevonden waarmee hij wil trouwen. Dit geeft een veel realistischer en volwaardiger beeld van homoseksualiteit. Erg belangrijk, want veel holebi's hebben een rolmodel nodig."

Internationale hit
Dat het huwelijk tussen Lucas en Menno niet alleen een nationale hit is, is volgens  Melissa Boer niet zo gek. Zij is hoofdredacteur van het homo- bi- en lesboblad Expreszo

"Veel Nederlanders beschouwen het homohuwelijk als iets normaals, maar in veel landen is dat absoluut niet zo. Sterker nog: in veel landen is zoiets ondenkbaar."

Natuurlijk gaat het wel om een soap. En soapmakers zijn vooral entertainers en hebben niet als belangrijkste doel een statement te maken. "Maar dan nog. De invloed kan heel groot zijn', stelt Melissa Boer. "Dit gaat absoluut veel losmaken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`