EditieNL

Nachtzuster krijgt niet méér betaald

27 januari 2014 17:45 Aangepast: 29 januari 2014 08:55

MKB Nederland pleit ervoor: schaf de toeslagen af voor werken in de avond, nacht en in het weekend. Het is niet meer van deze tijd. Maar daar zullen verpleegkundigen, bar- en winkelpersoneel toch anders over denken…

Volgens MKB Nederland is het in de huidige 24-uurs economie inmiddels normaal om niet meer alleen van 9 tot 5 te werken. "De bonden moeten snappen dat dit echt niet meer kan. We leven niet meer in het stenen tijdperk van de Flintstones", zegt MKB-voorzitter Michaël van Straalen vandaag in Het Financieele Dagblad.

De toeslagen op werk buiten de klassieke kantooruren zijn volgens Van Straalen voor het MKB niet meer op te brengen. En daarom moet er radicaal een streep door het toeslagenstelsel.

Terecht die toeslag
Zo'n 63 procent van de Nederlanders werkt op onregelmatige werktijden. Vooral in de horeca wordt onregelmatig gewerkt, net als in de culturele sector, zoals bij musea en theaters. Verder wordt er veel onregelmatig gewerkt door boeren en vissers. En natuurlijk in de zorg.

Juist de toeslagen maken deze beroepen toch net wat aantrekkelijker. Bovendien is het ontvangen van onregelmatigheidstoeslag volgens Pauline van Osse van Loonwijzer.nl volledig terecht. "Onregelmatig werk kan heel grote invloed hebben. Zeker nachtwerk is bijzonder ongezond en daar mag dus best wat tegenover staan."

Door de bank genomen krijgen mensen ongeveer 20 procent toeslag voor hun onregelmatige werktijden.

Moeilijk op te hoesten
Voor zelfstandige ondernemers is die 20 procent soms lastig op te hoesten. Terwijl het met name voor winkels bijna een vereiste is om open te zijn in het weekend, om mee te kunnen draaien in de 24-uurs economie.

"Wij moeten in de ochtend en de zondag veel toeslag betalen", zegt Jos Den Otter, banketbakker en voorzitter van de Nederlandse Boord- en banketbakkers ondernemersvereniging. Nu is het dan vaak niet rendabel om open te gaan. Gewoon verliesgevend. En dus gaan we dan maar gewoon niet open. Daar heeft niemand wat aan."

Editie NL heeft een poll uitgezet of de onregelmatigheidstoeslag afgeschaft moet worden. Bekijk hier de uitslag:

`