Nederland

Nederland leidt Europees verzet tegen macht Google

28 januari 2014 09:57 Aangepast: 28 januari 2014 12:06
Beeld © EPA

De onbeperkte macht van Google in Europa komt ten einde door weerzin tegen het verzamelen van privégegevens van computergebruikers en door strengere regelgeving.

Die voorspelling doet voorzitter Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in Trouw.

Gmail en YouTube
De publieke weerzin tegen het verzamelen van persoonsgegevens door Amerikanen groeit, zegt Kohnstamm. Zo koppelt Google sinds 2012 gegevens van gebruikers van verschillende diensten zoals de zoekmachine, Gmail en YouTube aan elkaar.

Vooruitlopend op een nieuwe Europese wet hebben zes Europese privacywaakhonden zich verenigd om Google alvast juridisch aan te pakken. Kohnstamm nam hiervoor het initiatief.

Nadenken aan ontwerptafel
"Tot nu toe dachten de verantwoordelijken: als ze boos worden, horen we het wel. Wat wij willen, is dat de Googles en de Facebooks van deze wereld op de ontwerptafel al nadenken over de wettelijke beperkingen van hun technische snufjes."

Bovendien wil Kohnstamm het eenvoudiger maken dat gênante foto’s van internet worden verwijderd door de bron waar de foto staat een boete op te leggen.

Reactie Google
Google stelt dat ze Europese wetgeving respecteren en dat die regels hun in staat stellen om simpelere en efficiëntere diensten te creëren.

"We hebben gedurende dit proces elke mogelijkheid aangegrepen om het gesprek met het CBP aan te gaan en dat zullen we ook blijven doen", laat een woordvoerder van Google weten.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore