Opheffing blokkade The Pirate Bay

Is downloaden legaal nu de blokkade van The Pirate Bay is opgeheven?

28 januari 2014 13:15 Aangepast: 28 januari 2014 15:02

De blokkade tegen torrentsite The Pirate Bay is opgeheven door het gerechtshof in Den Haag. Maar wat is een torrentsite eigenlijk en waarom was de site geblokkeerd? En, mag ik nu films en muziek legaal downloaden?

The Pirate Bay begint zijn activiteiten in 2004 en lanceert de downloadsite een jaar later internationaal. De site is opgericht door de Zweedse 'anti-auteursrechtenorganisatie' Piratbyran (Piraterijbureau).

Hoe werkt The Pirate Bay?
The Pirate Bay maakt gebruik van zogeheten Bittorrent-technologie. Hiermee kunnen de gebruikers onderling bestanden zoals films, muziek of software met elkaar uitwisselen. Dit gebeurt met behulp van 'torrent'-bestanden die 'metadata' bevatten over onderliggende bestanden (film, muziek, games), zoals het type bestand en de omvang.

Een gebruiker die een bestand wil delen met andere gebruikers (peers) maakt een torrent-bestand aan en uploadt die naar een index op de website. Andere peers kunnen de torrent vervolgens aanklikken om het gewenste bestand te downloaden. Het systeem staat ook bekend als peer-to-peer-technologie (p2p).

Miljoenen gedeelde bestanden
Via de website van The Pirate Bay worden miljoenen bestanden, vooral op het gebied van films, muziek, software en games, aangeboden zonder toestemming van de rechthebbenden.

Dagelijks bezoeken miljoenen internetters de site en downloaden elke minuut honderdduizenden bestanden. De website behoort daarmee tot een van de meestbezochte ter wereld.

Het voor privégebruik downloaden van muziek, films en boeken is in Nederland door de wetgever toegestaan. Volgens auteursrechtenorganisatie Brein is het toestaan van het materiaal wel illegaal en in strijd met internationale wetgeving.

Brein werpt zich in de strijd
Sinds 2010 eist Stichting Brein, die opkomt voor de belangen van artiesten en producenten, van Nederlandse internetproviders dat zij The Pirate Bay blokkeren. Xs4all en Ziggo weigeren dit, waarna Brein een rechtszaak aanspant.

In januari 2012 oordeelt de rechtbank dat Xs4all en Ziggo de torrentwebsite ontoegankelijk moeten maken voor hun klanten. Internetprovider Xs4all gaan daartegen in beroep bij het gerechtshof. 

Hof heft blokkade op
Het hof deed vandaag uitspraak in het voordeel van de internetproviders.

Volgens het gerechtshof in Den Haag worden blokkades op grote schaal ontweken en zijn ze dus niet effectief. Daarom is het niet eerlijk als de providers zouden worden beknot in hun grondrecht van vrij ondernemerschap, vinden de rechters. Daar komt nog bij dat de providers zelf geen inbreuk maken op auteursrechten.

De blokkade van The Pirate Bay kan dus verdwijnen.

Is downloaden van film en muziek door deze uitspraak nu legaal?
In Nederland is het niet strafbaar muziek en films voor eigen gebruik te downloaden. Het uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal - het delen van muziek en films via internet - is wél strafbaar. Bij een p2p-programma worden gedownloade bestanden vrijwel direct automatisch weer aangeboden.

Dat verandert ook niet door de uitspraak van het gerechtshof en blijft dus illegaal.

Wel zouden de Nederlandse regels volgens de EU  het 'massaal verspreiden' van materiaal uit illegale bron in de hand werken.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore