Nederland

Onderzoek naar voorstadium borstkanker: behandeling vaak niet nodig

10 februari 2017 09:10 Aangepast: 10 februari 2017 14:44
Beeld © ANP

Een patholoog van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis heeft ruim 17 miljoen euro tot zijn beschikking gekregen om onderzoek te doen naar afwijkende cellen in de borst die tot borstkanker (DCIS) kunnen leiden. Onderzocht wordt wanneer er nu sprake is van een hoog risico en wanneer niet.

DCIS is een aandoening die bij enkele duizenden vrouwen per jaar wordt ontdekt. Bij DCIS zitten er afwijkende cellen in de melkgangetjes in de borst. 

15 procent

Vorig jaar kregen 2675 vrouwen de diagnose, ruim 15 procent van alle vrouwen met borstkanker. In 1990, voordat het bevolkingsonderzoek werd ingevoerd, ging het om 375 gevallen. Dat is 4 procent van het totaal.

Honderden vrouwen krijgen een behandeling omdat er afwijkende cellen worden ontdekt, zegt patholoog Jelle Wesseling. Maar lang niet altijd is behandeling nodig. "Soms groeien die afwijkende cellen maar heel langzaam. Bovendien kan DCIS niet uitzaaien. In veel gevallen kan DCIS daarom eigenlijk geen kwaad."

ZIE OOK: Nieuwe behandelmethode voor borstkanker scheelt maanden

Behandeling niet nodig?

Op dit moment valt niet te onderscheiden bij welke vrouwen DCIS wel zal uitgroeien tot borstkanker en bij welke niet. Het onderzoek van Wesseling heeft daarom als doel het onderscheid tussen hoog risico en laag risico te bepalen 'om veel vrouwen een onnodige en belastende behandeling te besparen'.

Wesseling krijgt dus ruim 17 miljoen euro voor zijn onderzoek. De helft van het bedrag komt van het Britse Cancer Research UK, de andere helft van KWF Kankerbestrijding.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore