EditieNL

Steeds meer single vrouwen naar de spermabank

29 januari 2014 17:13 Aangepast: 31 januari 2014 11:13

Eind 30 en nog niet aan de man. Niet zo lang geleden was het voor vrouwen zo goed als gedaan met je kinderwens. Maar dat lijkt nu echt verleden tijd.

Ze zijn vaak eind 30, begin 40. Hoogopgeleid. Financieel zijn ze onafhankelijk. Er is geen man in hun leven maar ze willen wel dolgraag een kind. Die single ladies heten BAM-moeders: bewust alleenstaande moeders. De groep groeit explosief, blijkt uit cijfers van de grootste internationale spermabank Cryos. 

All the single ladies
Steeds meer single vrouwen zijn op zoek naar een zaaddonor. In 2000 bestond 10 procent van de aanvragen bij de spermabank uit singles. Nu is dat bijna de helft.

Thumbnail

Annemarie (40) uit Wateringen is een BAM-moeder. Zoontje Yannick is bijna een jaar oud.  "Het is voor mij de beste keuze geweest om alleen moeder te worden", vertelt ze.  

"Ik was 39 jaar, een leeftijd dat je nog zwanger kunt worden. De reactie van familie en vrienden was heel positief toen ik vertelde dat ik alleen een kind wilde gaan opvoeden. Wel vond ik het moeilijk om het ideale plaatje los te laten."

'Steeds meer geaccepteerd'
Ook al voldoet het niet aan het ideale plaatje, het begrip om alleen een kind op te voeden groeit, stelt Barbara Lammerts van Bueren. Zij coacht vrouwen die alleen een kind opvoeden.

"Ik zie steeds vaker dat vrouwen van eind 30 die nog niet aan de man zijn, er over nadenken om dan maar alleen een kind op te voeden. De omgeving vindt het steeds minder gek."

 

 

 

 

`