EditieNL

Marin eet van Hollandse bodem: 'Ik maak mijn eigen ketchup'

10 februari 2017 13:30 Aangepast: 10 februari 2017 18:43
Marin Leus (26) eet vooral Nederlandse producten Marin met haar zelfgemaakte ketchup Beeld © EditieNL

'Koop producten van eigen bodem'. Met deze oproep wil president Trump Amerikanen aansporen om vooral lokale producten te kopen om de economie te stimuleren. Zijn oproep vindt nu navolging in België. Maar het is nog maar de vraag of dit wel goed is voor de economie.

Ook sommige Nederlanders shoppen lokaal. Marin Leus (26) eet bijvoorbeeld alleen producten uit de Nederlandse bodem. Ze doet dit niet om de Nederlandse economie te stimuleren maar vanwege het milieu.

Al je eten en drinken uit Nederland halen is nog niet zo makkelijk. Marin: "Ik heb afgelopen zomer 1,5 maand geheel lokaal gegeten. Nu mag ik af en toe buitenlandse producten kopen van mezelf. Ik miste vooral koffie heel erg. Nu komt nog zo'n 80 procent van de producten die ik koop uit Nederland."

'Koop lokaal'

President Donald Trump wil met zijn Buy American Act de Amerikaanse economie een boost geven. Door producten uit eigen land te kopen wordt de Amerikaanse maak-industrie gestimuleerd denkt Trump.

 

My Administration will follow two simple rules: BUY AMERICAN and HIRE AMERICAN! #USA

Een foto die is geplaatst door Donald J. Trump (@realdonaldtrump) op

 

In België is de Waalse politica Isabelle Stommen begonnen met een variant op Trumps' Buy American Act. Zij gaat drie maanden lang op een Waals dieet. Stommen doet dit net als Trump om de lokale economie te steunen. 

Duur en vies

Maar of het economische verstandig alles in eigen land te produceren is volgens econoom Mathijs Bouman nog maar zeer de vraag. "Vergelijk het met een schoenmaker. Die vraag je ook niet of hij een brood voor je wilt bakken. Dat wordt namelijk heel duur en vies."

Dat geldt volgens Bouman ook voor de specialisatie voor landen. "Wij doen de tomaten. En Amerika misschien de appels. Als je alles in eigen land gaat maken dan worden producten daar duurder van. Het kan eigenlijk gewoon niet."

Eet met de seizoenen mee

Toch kom je volgens Marin in Nederland een heel eind.  "Als je het prima vindt dat je sommige dingen alleen in bepaalde seizoenen kan eten, kan je echt veel kopen."

De Nederlandse supermarkten zijn alleen niet erg ingesteld op het verkopen van lokale producten. "Daarom ga ik naar boeren, heb ik mijn eigen tuin en doe ik aan wild plukken. In de zomer maak ik producten voor de winter. Zoals mijn eigen ketchup."

Bekijk hier de video:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Lees meer op rtlnieuws.nl:

`