Nederland

Echtpaar overleefde aanslag Afghanistan: 'Reisverbod geen overbodige luxe'

11 februari 2017 08:54 Aangepast: 28 juli 2017 22:30
Het busje met toeristen werd aangevallen met een raketwerper. Beeld © EPA

Het moest een droomreis worden, maar op vakantie in Afghanistan werd het busje van de Nederlanders Dick en Ria van Santen onder vuur genomen door de Taliban. Ze overleefden de aanslag, afgelopen augustus, zo vertellen ze aan de Volkskrant. Met hun verhaal willen ze anderen waarschuwen.

De minibus brandde volledig uit. De 70-jarige Ria werd in haar been getroffen door zeker twintig granaatscherven. De aanslag haalde destijds overal het nieuws, maar tot nu toe was alleen bekend dat er Britten, Amerikanen en een Duitser in het busje zaten van de Engelse reisorganisatie Hinterland Travel.

Negatief reisadvies 

​Voor Afghanistan geldt een negatief reisverbod. Zo waarschuwt de Rijksoverheid: "Er is acuut ontvoeringsrisico. (..) Er komen bomaanslagen, terreuraanvallen, overvallen en geweld voor in heel het land." En: "Een goede voorbereiding kan veel problemen voorkomen."

Toch wilde het echtpaar, dat al tientallen jaren reist naar afgelegen plekken, erheen. Bovendien zou de 79-jarige reisleider gezegd hebben dat zich geen zorgen hoeven te maken. Nu zegt Ria tegen de krant: "Natuurlijk was het stom. We hebben nu wel gemerkt dat zo'n advies geen overbodige luxe is."

Shock

Na de aanslag worden ze geholpen door militairen. Een deel van de groep is in shock. Met pantservoertuigen worden ze in veiligheid gebracht en de ambassades worden op de hoogte gesteld. Van het busje en hun spullen is niets meer over.

Op de Nederlandse ambassade in Kabul worden ze niet hartelijk ontvangen, vertellen ze. Dick (73): "Ze zeiden dat we van geluk mochten spreken dat we het overleefd hadden." Het echtpaar heeft zo'n 20.000 euro schade opgelopen, maar reisverzekeringen keren niet uit in geval van molest en oorlog. Toch willen ze nu een deel van de kosten verhalen op Hinterland Travel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore