Nederland

Acht treinstations krijgen meer fietsenstallingen

12 december 2016 13:22 Aangepast: 29 juli 2017 12:30
Beeld © Facebook politie Oss

Op acht treinstations worden de komende jaren meer fietsenstallingen gebouwd om de ernstigste tekorten tegen te gaan. Het gaat om stations in Amsterdam, Eindhoven, Gouda, Ede-Wageningen, Zaandam, Tilburg en Zwolle.

Het ministerie van Infrastructuur & Milieu liet in oktober al weten dat er 80 miljoen extra beschikbaar zou komen voor nieuwe fietsenstallingen. Er is nu vastgesteld in welke steden de nood het hoogst is.

Nieuwe systemen

Het geld wordt niet alleen gebruikt voor meer stallingsplekken. Zo wordt er ook geïnvesteerd in systemen om bijvoorbeeld aan te geven of er nog plekken vrij zijn in stallingen.

ZIE OOK: Tienduizenden extra fietsparkeerplekken bij stations

Eerder dit jaar werden al nieuwe stallingen aangekondigd voor Groningen, Delft en Den Haag Centraal. In totaal zijn dit jaar plannen gemaakt voor ruim 60.000 nieuwe stallingsplekken. Bij Utrecht Centraal wordt gebouwd aan de grootste fietsenstalling ter wereld, die is in 2018 klaar.

Geschiedenis van de fiets

De discussie over overvolle fietsenrekken is bepaald niet nieuw, weet Hans Buiter. Hij onderzocht voor de ANWB de geschiedenis van de fiets in ons land.

Al in de negentiende eeuw ging de fiets mee naar het station en vaak ook in de trein, waar toen nog speciale rijtuigen waren om de fiets in op te hangen. Lees hier meer over de geschiedenis van een typisch Nederlands probleem: volle fietsrekken bij stations.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore