Nederland

Ziggo op vingers getikt vanwage glasvezelleugen

06 februari 2014 16:53 Aangepast: 06 februari 2014 17:19
Het uploadfilter moet voorkomen dat materiaal met auteursrechten onrechtmatig wordt gebruikt

De Reclame Code Commissie heeft kabelaar Ziggo op de vingers getikt vanwege een flyer die vorig jaar is verspreid in Baarn. Ziggo stelde dat glasvezel niet nodig was, maar dat was misleidend.

Baarn was op dat moment bezig met zogenaamde 'vraagbundeling' voor de aanleg van een glasvezelnetwerk, waarbij mensen moeten aangeven of ze over willen stappen op glasvezel. In de folder van Ziggo stond dat overstappen niet nodig was, omdat Ziggo een glasvezelnetwerk heeft. Glasvezelaanbieder Reggefiber maakte daartegen bezwaar.

De laatste meters kabel, van de wijkkast tot aan de woning, zijn bij Ziggo echter gewoon van koperen kabel. Daarmee vervallen alle eigenschappen van glasvezel. Een koperen kabel kan veel minder hoge snelheden halen dan glas. De abonnementssnelheden liggen op dit moment dicht bij elkaar, maar glasvezel kan veel hogere maximumsnelheden bereiken.

Ziggo is 'onaangenaam verrast' door de uitspraak. Ze weten nog niet of ze de folder gaan aanpassen. De term 'glasvezelnetwerk' wil Ziggo in ieder geval blijven gebruiken.

RTL Nieuws / ANP
`