Gezin

Papa, wat is plasseks? Zo ga je als ouder om met dit soort vragen

12 februari 2017 10:48 Aangepast: 12 februari 2017 15:19
In het onderzoek zegt 30 procent van de kinderen dat als ze eenmaal beginnen te piekeren, ze daar niet meer mee kunnen stoppen (Archieffoto) Beeld © iStock

Papa, wat is plasseks? Dat vroeg een kind van een collega naar aanleiding van het uitgelekte seksfilmpje van Patricia Paay. Iedere ouder krijgt weleens lastige vragen over seks. Hoe moet je daarmee omgaan? Hoe geef je antwoord?

Opvoedkundige Marina van der Wal geeft antwoord op vragen. De vragen zijn door kijkers van het RTL Nieuws ingestuurd via onze Facebookpagina. 

Hoe specifiek/eerlijk moet je zijn in je uitleg?

"Wees altijd eerlijk, ga nooit liegen tegen je kind. Maar stel altijd eerst een wedervraag. Vraag je kind hoe het aan de vraag komt: 'heb je daar weleens over gesproken met vriendjes? Heb je een plaatje gezien?' Dan hoor je meer over de achtergrond over de vraag en kun je een beter antwoord geven."

Is het handig om er een boek bij te halen waarin plaatjes laten zien hoe een baby gemaakt wordt?

"Boeken zijn een fantastisch hulpmiddel. Er zijn ook heel veel boeken uitgebracht waarin op een goede manier aan kinderen allerlei vragen rondom seks worden beantwoord. Zet het boek ook gewoon tussen de andere kinderboeken. Je moet je er niet voor schamen, laat kinderen ontdekken dat het een gewoon onderwerp is. Misschien pakken ze het boek wel als opa en oma oppassen; heel goed."

Hoe beantwoord je vragen van kinderen over wat tongzoenen, pijpen en beffen is?

"Je moet met een antwoord komen, of het kind nu 5 of 12 jaar is. Maar stel eerst die wedervraag: Hoe kom je aan de vraag? Heb je ergens iets gezien? Dan kun je veel beter antwoorden. Wat je zegt over beffen? Verplaats je in de belevingswereld van het kind 'Dan geef je iemand honderdduizend kusjes. Maar dan overal'. Wij willen de vragen van kinderen op onze eigen volwassen beantwoorden, maar we moeten ons beseffen dat kinderen heel anders naar dingen kijken, met minder levenservaring. Pas je antwoord aan op die belevingswereld"

Hoe leg je een jonger kind uit dat het echt niet met de vader/moeder/broer/zus kan tongzoenen of vrijen?

"Eigenlijk is het antwoord heel simpel: Sommige kussen zijn heel speciaal. Die geef je niet aan je vader of zusje, maar alleen aan één speciaal iemand."

Een jongetje ziet een pakje sigaretten op straat liggen, leest de tekst en vraagt dan: wat is impotentie? Wat antwoord je?

"Impotentie. Als het kind dat woord kan uitspreken, dan heeft het ook recht op uitleg. Wees niet te spastisch. Jongens weten al heel jong dat hun piemel stijf kan worden als je ermee speelt. Meisjes verkennen ook al heel jong hun lichaam. Kinderen hebben heus wel door wat voor reacties hun lichaam kan geven. Heel belangrijk: doe nooit lacherig. Daarmee creëer je onveiligheid. Vooral vaders hebben de neiging om grappig te doen, maar doe dat niet. Serieuze vragen moet je niet lacherig beantwoorden, maar serieus."

Een broer en zus willen graag weten waarom de een met een keizersnede is geboren en waarom de ander ‘er gewoon uitviel. Of hoe werkt dat precies?’ Wat zeg je dan?

"Als je een keizersnede wilt uitleggen, dan kun je als ouders zeggen dat je 'heel blij bent, dat de dokter hielp'. Dat de baby door die hulp heel snel is geboren. En voor kinderen die op de natuurlijke manier geboren worden kun je zeggen: 'die baby's hebben lekker de tijd gehad. Wees eerlijk, maar wel serieus. Maar hou het luchtig." 

Twee vrouwen trouwen: ‘Ik snap dat ze zoenen, maar hebben ze dan ook seks.' Hoe dan? Hoe ver ga je in je uitleg?

"Stel eerst weer die wedervraag aan je kind: hoe kom je aan die vraag ? Heb je de twee vrouwen zien zoenen? En leg dan uit: mensen die heel veel van elkaar houden, hebben seks. Mensen die elkaar lief hebben doen lieve dingen met elkaar. Dat kunnen ook twee vrouwen of twee mannen zijn."

RTL Nieuws
`