Nederland

Hoofdredactie RTL Nieuws: VVD en PVV stelden onmogelijke eis

12 februari 2017 18:53 Aangepast: 12 februari 2017 23:01
PVV-leider Geert Wilders na afloop van het vorige premiersdebat. Beeld © ANP

VVD en PVV hebben RTL Nieuws voor het premiersdebat een 'onmogelijke eis' gesteld. Dat schrijft de hoofdredactie in een verklaring. Beide partijen waren het oneens met de opzet van het debat.

Vanwege de kleine onderlinge verschillen in de peilingen had RTL Nieuws niet vier maar vijf partijen uitgenodigd.

Het premiersdebat is afgelast na de afzeggingen van Mark Rutte en Geert Wilders. De hoofdredactie betreurt dat 'de kiezer een kans wordt ontnomen om via een stevig debat kennis te nemen van de standpunten van de belangrijkste lijsttrekkers'.

Verklaring hoofdredactie RTL Nieuws:

De hoofdredactie van RTL Nieuws heeft moeten besluiten het premiersdebat niet door te laten gaan. Nadat PVV en VVD zich terugtrokken, zou er geen sprake meer zijn van een debat tussen de belangrijkste politieke partijen. Wij betreuren dit ten zeerste.

De reden die de afhakers geven is dat RTL vandaag besloot geen 4 maar 5 partijen uit te nodigen voor het beoogde debat in de Rode Hoed. De oorspronkelijke afspraak was dat de vier grootste partijen de bokshandschoenen zouden aantrekken.

Om die keuze voor 4 te objectiveren besloten wij ons niet te baseren op 1 peiling maar op de Peilingwijzer, waarin alle relevante peilingen zijn opgenomen. Vandaag bleek dat er geen duidelijk verschil zit tussen de nummers drie, vier en vijf. Dus tussen CDA, D66 en GroenLinks.

VVD en PVV eisten dat wij – ondanks dat niet aanwezige verschil – toch een keuze zouden maken tussen deze drie partijen. Wij vinden en vonden dat een onmogelijke eis: door ons te baseren op de Peilingwijzer wordt nu juist willekeur uitgesloten. Dat er dus een debat zou moeten plaatsvinden tussen vijf partijen in plaats van vier leek ons in dit licht volkomen logisch en democratisch.

Wij vinden het erg jammer dat de kiezer nu een kans wordt ontnomen om via een stevig debat kennis te nemen van de standpunten van de belangrijkste lijsttrekkers.

Harm Taselaar
Hoofdredacteur RTL Nieuws

RTL Nieuws
`