Economie

Virtuele munt 'auroracoin' wil IJsland veroveren

10 februari 2014 18:03 Aangepast: 06 september 2015 16:52

De IJslanders krijgen een nieuwe munt. Tenminste, als het aan de mensen achter het geheimzinnige project Auroracoin ligt. Op 25 maart is het zover: dan krijgen alle 330.000 IJslanders gratis 31,8 Auroracoin. Ze mogen ermee doen wat ze willen. Het is wel een hele andere munt dan de huidige Kroon: Auroracoin is een virtuele munt.

Maar wat is die nieuwe IJslandse valuta precies? En kan je zomaar een nieuwe munt lanceren? Hella Hueck beantwoordt deze en drie andere vragen over de Auroracoin.

Wat is Auroracoin precies?
Het is een cryptovaluta, een digitale munteenheid. De munt is gebaseerd op het Bitcoin protocol, een virtuele munt die in Nederland in sommige winkels al wordt geaccepteerd.

Wie echt het naadje van de kous wil weten – want er zijn wel meer dan 120 cryptovaluta - moet dit lezen.

Waarom willen de mensen achter Auroracoin dat die munt er komt?
IJsland werd door de bankencrisis in 2008 hard geraakt  De drie belangrijkste banken gingen failliet. Al gaat het economisch wat beter, het land is de klap nog lang niet te boven. Zo is de IJslandse kroon de afgelopen jaren flink in waarde gedaald.

Dat maakt goederen importeren duur. Daarnaast hebben veel IJslanders hun hypotheek afgesloten in buitenlandse valuta. Dat was in de hoogtijdagen aantrekkelijk, maar nu zitten zeker 100.000 huishoudens met hoge schulden opgezadeld. Met de Auroracoin kan IJsland helemaal opnieuw beginnen. De macht ligt nu bij de banken en politici, maar moet teruggeven aan de burger.

Wie zit er achter?
Dat weet niemand. Op site staat als initiator genoemd Baldur Friggjar Odinsson, maar dat lijkt een grap. In de Deense mythologie is Odin de oppergod, Frigg zijn vrouw en Baldur zijn zoon. Dus als de man echt bestaat heeft hij wel een hele aparte naam.

De Centrale Bank van IJsland zegt naar aanleiding van onze vragen ook niet te weten wie er achter de website zit. In één-op-één berichten met het Twitter account @auroracoinis krijgen we (soms) antwoord op onze vragen, maar niet op die belangrijke vraag: "met wie praat ik?" De website van Auroracoin is geregistreerd bij "Whoisguard Inc.", een bedrijf dat geregistreerd is in Panama.

Mag dat zomaar: een digitale, nieuwe munt lanceren?
De Centrale Bank zegt zich geen zorgen te maken over de Auroracoin. Over de telefoon zegt de woordvoerder de Auroracoin een "non-issue" vinden. De officiële geschreven reactie luidt :

"Het concept van een virtuele munt is als zodanig niet opgenomen in IJslands recht. Er is dus geen toezicht en regulering op / van de Auroracoin. Maar zelfs als dat zou betekenen dat er onzekerheid ontstaat over het gebruik van virtuele munten, zijn we van mening dat dit geen bedreiging vormt voor de financiële stabiliteit." Tussen de regels door staat er: "We weten er niet zo goed raad mee."  

Wordt de Auroracoin groot?
De allergrootste uitdaging voor een virtuele munt is massaal geaccepteerd te worden. De acceptatie van de Auroracoin zal afhangen in hoeverre de IJslander het project en de mensen erachter vertrouwt.

In de IJslandse media is er nog niet heel veel over geschreven. Er zijn veel vragen over toezicht en legitimiteit. Ook weet niemand wat de waarde van de munt wordt. We zien bij de bitcoin dat de waarde behoorlijk kan fluctueren. Parlementslid Frosti Sigurjonsson van de Progressieve Partij heeft de actie afgedaan als 'bedrog'. Volgens Sigurjonsson willen de bedenkers er stiekem munten bij maken om er rijk van te worden.

Dat klopt feitelijk niet, zegt de anonieme initiatiefnemer. Vooraf is in het computerprogramma vastgesteld hoeveel munten er in totaal gemaakt mogen worden. (Je moet overigens wel een expert zijn om dat in de computercode te vinden) Maar de uitspraken van het parlementslid zaaien wel verwarring. Dat niemand weet wie er achter het project zit, draagt niet bij aan het vertrouwen.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore