Nederland

'Buitenlandse uitzendkracht genept met goedkope zorgpolis'

10 februari 2014 19:00 Aangepast: 06 september 2015 16:52
Beeld © Getty Images

Buitenlandse seizoenarbeiders worden bedonderd met zorgverzekeringen. Dat stelt CNV Vakmensen.

De arbeiders denken voor een laag maandbedrag goed verzekerd te zijn. Maar zodra ze ziek worden, blijkt hun verzekering vaak door hun werkgever te zijn opgezegd.

RTL Nieuws meldde onlangs dat buitenlandse werknemers voor een lage maandpremie toch buitengewoon goed verzekerd zijn. Maar uit meldingen bij CNV Vakmensen blijkt dat de bewuste polissen in heel veel gevallen schijnzekerheid bieden.

Uitzenders en verzekeraars profiteren
CNV stuurde er onlangs een notitie over aan minister Asscher en Kamerleden, die in maart over onder meer dit onderwerp debatteren. Uit deze notitie (.pdf) blijkt dat zowel uitzendbedrijven als zorgverzekeraars 'profiteren', terwijl arbeidsmigranten worden 'benadeeld'.

CNV constateert twee problemen. Werkgevers spreken met zorgverzekeraars een zogenoemde collectiviteitskorting af. Omdat veel mensen op eenzelfde polis worden verzekerd, gaat de premie omlaag. Maar dat premievoordeel wordt volgens Maarten Post van CNV Vakmensen niet altijd doorgegeven aan de arbeidsmigranten. Post baseert zich hierbij op een vergelijking van polisbladen en loonstroken. 

Korting eigen risico niet doorberekend
De premie wordt daarnaast gedrukt vanwege het hoge eigen risico dat werknemers accepteren. Maar ook deze korting blijft vaak hangen aan de strijkstok van de werkgevers. 

Werkgevers 'verdienen' zo per werknemer 20 euro per maand. De arbeidsmigranten komen hier zelf niet per se achter, omdat zij niet altijd hun polisblad krijgen. Er is een uitzendbedrijf dat op deze manier een half miljoen euro per jaar opstrijkt, zonder dat het daar verder iets voor hoeft te doen, stelt Post.

Niet meer verzekerd bij ziekmelding
Een tweede probleem is dat arbeidsmigranten die een beroep doen op de verzekering vaak niet meer verzekerd blijken te zijn. Dat werkt volgens CNV Vakmensen als volgt:

Als een arbeidsmigrant zich ziek meldt, wordt het dienstverband beëindigd. Omdat de zorgpolis is verbonden aan het dienstverband, kan de werknemer na ontslag geen vergoedingen voor zorg meer claimen. Deze truc wordt ook gebruikt in geval van zwangerschap, bevestigen twee verloskundigen en een maatschappelijk werkster tegenover RTL Nieuws.

Liever behandeling in land van herkomst
Na een ontslag zou een buitenlandse werknemer de polis voort kunnen zetten, of een andere verzekering kunnen afsluiten. Maar daar wordt de werknemer in kwestie volgens CNV niet op gewezen. "De verzekering wordt willens en wetens beëindigd, terwijl zowel de werkgever als de verzekeraar weet dat er een verzekeringsplicht bestaat." CNV spreekt van 'samenspanning'. "De verzekeraar verkoopt polissen, waarop nagenoeg niet wordt geclaimd en het uitzendbedrijf ontvangt een deel van de winst."

Verzekeraars erkennen dat arbeidsmigranten bijna geen beroep doen op de zorg. Volgens hen komt dit omdat buitenlandse werknemers die ziek zijn zich liever laten behandelen in hun land van herkomst, bijvoorbeeld om taalproblemen te voorkomen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore