Nagelbijten: Cito-toets

Stilte! Cito-toets aan de gang...

11 februari 2014 05:58 Aangepast: 11 februari 2014 06:34
Beeld © ANP

Op ruim 6000 basisscholen is het eindelijk zo ver: zo'n 164.500 leerlingen van groep 8 krijgen de komende drie dagen de Cito-toets voor hun kiezen.

Die bepaalt voor een deel naar welk niveau middelbare school ze gaan. De Cito-toets bestaat uit 200 meerkeuzevragen op het gebied van taal, rekenen/wiskunde en studievaardigheden. Het niet verplichte onderdeel wereldoriëntatie, dat uit 90 opgaven bestaat, wordt door vier op de vijf van de deelnemende leerlingen gemaakt.

Zwaarder meewegen
De toets begint dus vandaag, maar ook morgen en donderdag wordt het zweten geblazen. Het is dit jaar voor het laatst dat de Cito-toets in februari wordt afgenomen.

Vanaf volgend jaar verschuift de eindtoets naar april. Op die manier wordt het oordeel van de docent, die het kind jarenlang in de klas heeft gehad, zwaarder meegewogen. Ongeveer 85 procent van de basisscholen doet mee aan de toets.

Kun jij het nog?
De kinderen beginnen dus vandaag aan de toets, de ouders zitten gespannen thuis. Misschien leuk om zelf eens te kijken of je het nog kunt. We hebben twaalf testvragen op een rijtje gezet.

Hoe scoort de school van je kind?
En als je dan toch nagelbijtend thuiszit, kun je ook nog eens nalezen hoe de school van je kind scoort met de Cito-toets.

 

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore