Het aantal jonge ondernemers onder de 20 jaar is in een paar jaar tijd met ruim 50 procent gegroeid. Maar worden hun bedrijfjes wel succesvol?

Tieners worden eigen baas

11 februari 2014 14:17 Aangepast: 11 februari 2014 19:09
Beeld © Thinkstock

De Kamer van Koophandel heeft het er maar druk mee: beginnende ondernemers die nog maar net de puberteit zijn ontgroeid. Het aantal jonge starters onder de 20 jaar is in een paar jaar tijd met ruim 50 procent gegroeid. Maar worden hun bedrijfjes wel succesvol?

Mark Zuckerberg begon op z'n negentiende met Facebook en Bill Gates was net zo oud toen hij Microsoft oprichtte. Beide mannen zijn nu multimiljardair. Een mooi voorbeeld voor de 17-jarige student Ebrahim Ariu. Sinds kort heeft hij een eigen bedrijfje: zijn business is het verhuren van leegstaande hotelkamers voor permanente bewoning.

"Ik kwam op het idee toen ik langs een hotel reed en me bedacht dat het daar niet vol kon zitten in deze crisistijd. Als die kamers toch leeg staan, en er tegenwoordig zo'n tekort aan huurwoningen is, waarom kan ik dat dan niet combineren? Met dat concept ben ik langs verschillende hotels gegaan en zij bleken geïnteresseerd in mijn idee." Zo ontstond zijn website Hotelhuis.nl.

Noodgreep
Steeds meer jonge ondernemers als Ebrahim schrijven zich in bij de Kamer van Koophandel om het als ZZP'er te proberen. In 2009 waren dat er 2100, in 2012 zo'n 2600 en vorig jaar ging het echt los met ruim 4500 inschrijvingen. Komt dat omdat deze generatie zo creatief is, of is het een teken dat jongeren geen normale baan meer kunnen vinden?

Volgens econoom Jacob Schoenmaker is het voor veel jongeren vooral een noodgreep. "Het is heel moeilijk voor starters om een baan te krijgen. Dat is de reden dat ze voor zichzelf beginnen."

Naïviteit
En meestal zonder succes. "Het gaat vaker fout dan goed", aldus Schoenmaker. "60 procent is over drie jaar alweer gestopt. Dat heeft vaak te maken met tegenwind, soms ook met naïviteit. En zodra er dan een baan in dienstverband voorbij komt gaat de stekker eruit."   

Ondanks dat het vaak op niets uitloopt, moedigt Schoenmaker het ondernemerschap aan. "Ik vind het goed dat mensen iets proberen en actief blijven. Dat is beter dan dat ze thuis gaan zitten of een uitkering ontvangen. En sommigen slagen natuurlijk wel en zullen uiteindelijk nieuwe werkgelegenheid creëren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`