EditieNL

Adje of een kratje: 'walgelijk'

11 februari 2014 16:44 Aangepast: 11 februari 2014 19:04
Beeld © Thinkstock

Een gevaarlijk drankspelletje is overgewaaid uit Australië: neknomination. Op social media plaatsen jongeren filmpjes waarin ze vrienden uitdagen om een halve liter bier in één keer achterover te slaan. Een walgelijk spel, vindt Stichting Alcoholpreventie.

Het spelletje is om zo origineel mogelijk je vrienden te 'neknomineren' om ook een glas alcohol te atten. Doe je dat niet, dan ben je de uitdager een kratje bier of een fles alcohol schuldig. Het atten van het glas alcohol wordt gefilmd en op grote schaal gedeeld via sociale media.

In Ierland zijn twee jongens omgekomen door het spel en ook in Engeland en Wales zijn doden gevallen. De Ierse regering waarschuwt jongeren om het spel niet meer te spelen. Maar nu posten Nederlandse jongeren sinds een paar dagen ook veel van dit soort filmpjes.

Rage
Stichting Alcoholpreventie (STAP) noemt het spelletje 'walgelijk en heel riskant'. "Het is lastig om te zeggen wat die mensen beweegt om het te doen", zegt een woordvoerder. "Het is in feite vergelijkbaar met kinderen die te veel drinken en in het ziekenhuis terechtkomen. Maar bij dit spel gebeurt het met opzet." STAP verwacht dat het een rage is die over een tijdje weer overwaait.

Social media trendwatcher Sander Duivestein ziet dit soort trends vaker voorbij komen op sociale netwerken. "Bijvoorbeeld challenges waarbij jongeren elkaar uitdagen om liters melk te drinken totdat ze kotsen. En in Amerika is nu de knock-out game heel erg populair. Nietsvermoedende voorbijgangers worden daarbij met één klap knock out geslagen."

Jongeren doen volgens Duivestein mee omdat er sprake is van grote sociale druk: "Doe je niet mee dan ben je een mietje. Het gevaar is dat het internet nooit iets vergeet", waarschuwt hij. "Je toekomstige baas kan je kots-filmpje ook terugvinden."

EditieNL
`