Nederland

Deurwaarders jagen op wanbetalers zorg

13 februari 2014 16:17 Aangepast: 13 februari 2014 17:02
Beeld © Archieffoto ANP

Alle deurwaarders gaan dit jaar opnieuw kijken of wanbetalers in de zorg niet toch kunnen betalen. Minister Schippers kondigt deze massale actie aan in een brief aan de Kamer.

De brief is een reactie op de onthulling van RTL Nieuws dat 120.000 verzekerden al jaren niet of nauwelijks zorpremie betalen. Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat de openstaande rekening is opgelopen tot bijna 1 miljard euro. De minister komt deze zomer met meer wettelijke maatregelen om de harde kern van de wanbetalers aan te pakken.

Checken op nieuw inkomen
Het College van Zorgverzeraars (CVZ), verantwoordelijk voor het innen van langdurige achterstanden, gaat voortaan twee keer per jaar checken of er inkomen is dat wanbetalers eerder niet hadden. In die gevallen wordt er beslag gelegd op loon of uitkering.

De openstaande schuld bij het CVZ is sinds vorige maand opgelopen met 64 miljoen euro tot 837 miljoen euro. Daar komt nog circa 180 miljoen euro bij dat de wanbetalers nog schuldig zijn aan hun zorgverzekeraar. Wanbetalers die zes maanden niet betalen aan hun verzekeraar, betalen een extra hoge premie aan het CVZ, tot ze weer schuldenvrij zijn. 
 

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore