Nederland

'350.000 kalfjes overlijden al in hun eerste levensjaar'

13 februari 2017 16:18 Aangepast: 14 februari 2017 05:49
Ieder jaar sterven zo'n 350.000 kalfjes nog voor ze een jaar oud zijn Beeld © iStock

Jonge kalfjes in de melkveehouderij sterven steeds vaker in hun eerste levensjaar. Dat stelt actiegroep Dier & Recht op basis van cijfers van de Dierengezondheidsdienst.

Volgens de stichting overlijden ieder jaar zo'n 350.000 kalfjes voor ze één jaar oud zijn. Het gaat om kalveren die meteen bij de geboorte worden gescheiden van hun moeder en daardoor afhankelijk zijn van zorg van de boer. 

Te laat met moedermelk

Die zorg schiet volgens de stichting te kort. Het gewicht en de gezondheid van de jonge dieren wordt niet goed genoeg in de gaten gehouden en dat leidt er volgens Dier & Recht mede toe dat één op de zeven kalfjes hun eerste verjaardag niet haalt. 

ZIE OOK: Boerinnen in actie voor zorg pasgeboren kalfjes: #kalverliefde  

Eén van de belangrijkste oorzaken is dat het kalf meteen bij de moederkoe wordt weggehaald. "Dat is triest voor het kalf en de koe, maar zorgt ook voor fysieke problemen" zegt Dier & Recht in een persbericht

In de eerste moedermelk, ook wel biest genoemd, zitten namelijk belangrijke antistoffen."De boeren proberen de koe nu meteen na de geboorte te melken en de biest aan het kalf te geven, maar dat gebeurt nu vaak te laat of ze zijn niet zorgvuldig met de hygiëne waardoor de biest vervuild raakt"

'Sterftecijfer inderdaad te hoog'

Volgens Landbouworganisatie LTO klopt het beeld dat Dier & Recht schetst. "Het sterftecijfer van kalveren in de melkveesector is inderdaad te hoog en moet naar beneden," zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. "Het gaat vaak om een aantal specifieke bedrijven waar het niet goed gaat, maar wij hebben geen zicht op welke bedrijven dat zijn." 

Volgens cijfers van de Gezondheidsdienst voor Dieren stierf in 2009 ongeveer 9 procent van de kalfjes. In 2015 liep dat percentage op naar 13,3 procent. De cijfers van 2016 zijn nog niet beschikbaar, maar volgens Dier & Recht zal de trend zich doorzetten.

Petitie

Melkveebedrijven zijn na afschaffing van het melkquotum steeds groter geworden en daardoor is er volgens Dier & Recht 'te weinig aandacht voor individuele kalveren'. 

De organisatie is nu een petitie gestart waarbij ze de grootste Nederlandse melkfabrikant Campina oproepen om maatregelen te nemen om de verhoogde kalversterfte te stoppen.

`