EditieNL

Moet Valentijnsdag weer om geheime liefdes gaan draaien?

14 februari 2017 14:37 Aangepast: 14 februari 2017 17:25
Beeld © anp

Je kan er op een dag zoals vandaag bijna niet omheen: Valentijnsdag. De één gaat er helemaal in op, terwijl de ander er niets van hoeft te weten. Door alle commercie zou je bijna vergeten dat deze dag eigenlijk draait om het verrassen van je (geheime) liefje.

Valentijnsdag is al eeuwen geleden ontstaan en is oorspronkelijk bedoeld om je geheime vlam de liefde te verklaren. Pas vele jaren later verlegden Amerikaanse bedrijven de focus van de geheime liefde, naar de liefde in het algemeen. "Eigenlijk wel jammer", vindt relatiedeskundige Paulien Timmer. "Hierdoor heeft Valentijnsdag echt een beetje een corny imago gekregen".

Geheime liefde

Liefdeskussentjes, -stickers, -lijstjes, -mokken, scharen en -lolly's: je kunt het zo gek niet bedenken of het is rondom 14 februari volop in de winkels te vinden. Commercieel of niet, de oorspronkelijke gedachte achter Valentijnsdag is nog altijd actueel. 60 procent van de Nederlanders heeft namelijk wel eens een geheime liefde op het oog gehad, blijkt uit onderzoek van datingwebsite Parship onder 1356 Nederlanders. Daaruit blijkt ook dat mannen vaker in het geheim verliefd zijn dan vrouwen. 

Van die 60 procent heeft overigens slechts 30 procent de liefde aan zijn of haar geheime vlam ook echt durven opbiechten. "Je zou elkaar eigenlijk iedere dag moeten vertellen hoeveel je van elkaar houdt", zegt Timmer. "Maar als er dan een dag is dat je je liefje (nog een keer) de liefde zou willen verklaren, dan is vandaag daar wel een mooie dag voor. Het zou leuk zijn als dat blijft."   

Serenade-service

Om die traditie weer een beetje terug te brengen ging EditieNL vandaag met een 'serenade-service' door het land om nietsvermoedende liefdes, in opdracht van hun geliefde, te verrassen met een heuse serenade.

Want of je Valentijnsdag nou afgezaagd vindt of niet, het gaat ten slotte om de achterliggende gedachte. "Een serenade tè? Zolang je er maar samen om kunt lachen, dan is het fantastisch", vindt Timmer. "Plezier mist zo vaak in een relatie, terwijl dat juist zo belangrijk is." 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore