Voorbereidingen nucleaire top

Nucleaire top: Waar praten de wereldleiders eigenlijk over?

24 maart 2014 05:00 Aangepast: 06 september 2015 16:53
Beeld © ANP

Op 24 en 25 maart komen de leiders van 53 landen in Den Haag bijeen. Het wordt de grootste top die ooit in Nederland is gehouden, met onder meer de Amerikaanse president Obama, de initiatiefnemer van het overleg over nucleair terrorisme. Maar waar praten ze over? Vijf vragen en antwoorden.

1. Hoe is deze top ontstaan?
President Barack Obama waarschuwde in 2009, tijdens een toespraak in Praag, voor de gevaren dat nucleair materiaal, zoals hoog verrijkt uranium waarmee kernwapens kunnen worden gemaakt, in handen kan vallen van terroristen. Hij nodigde een groot aantal landen uit hierover te praten in Washington. Dat gebeurde in 2010 en werd in 2012 in het Zuid-Koreaanse Seoel herhaald. De derde ontmoeting wordt vandaag en morgen in Den Haag gehouden; Nederland is in Seoel gevraagd deze top te organiseren.

2. Waar praten de wereldleiders over?
Er zijn twee manieren om te voorkomen dat nucleair materiaal in handen valt van kwaadwillenden. Op de eerste plaats moet de hoeveelheid gevaarlijk materiaal, dat over de hele wereld is verspreid, drastisch worden verminderd. Dat maakt de kans op diefstal een stuk kleiner. Daarnaast moeten de landen die gevaarlijk nucleair materiaal bezitten dat beter beveiligen.

3. Hoe gaan ze dat doen?
Hoog verrijkt uranium moet worden verdund tot laag verrijkt uranium. Want met laag verrijkt uranium kunnen terroristen geen kernwapens maken en dus veel minder schade aanrichten. In de afgelopen jaren is al vordering gemaakt. Het aantal landen dat meer dan één kilo verrijkt uranium bezit, is teruggebracht van 25 naar 18. Ook moeten de voorraden plutonium, dat kan worden gebruikt voor nucleaire explosies, worden verkleind.

4. Hoe wordt de beveiliging van de opslag van materiaal verbeterd?
Er moet beter worden samengewerkt tussen overheid, toezichthouder en industrie; regels zijn nodig om die beveiliging te garanderen onder meer door eisen te stellen aan de opleiding van beveiligingspersoneel. Landen zijn zelf verantwoordelijk voor een veilige opslag. Controle door bijvoorbeeld buurlanden is een heikel punt; landen willen niet te veel inzicht geven in hun beveiligingsmaatregelen.

5. Wat is het zwakke punt in de beveiliging?
Nucleair materiaal wordt ook gebruikt in ziekenhuizen en universiteiten (voor medische isotopen), plekken die publiekelijk toegankelijk zijn en dus lastiger te beveiligen zijn. De beveiliging mag bovendien een goede patiëntenzorg niet in de weg staan. Er moet een inventarisatie komen hoeveel materiaal waar ligt opgeslagen. Diefstal kan dan eerder worden opgemerkt en er kan effectief en snel worden gereageerd.

RTL Nieuws
`