EditieNL

Herken de Oegandese homo

25 februari 2014 17:22 Aangepast: 25 februari 2014 19:12
Beeld © Getty Images

Homo's en lesbiennes uit Oeganda kunnen makkelijker asiel aanvragen in ons land. Maar hoe herken je de Oegandese homo?

Staatssecretaris Fred Teeven heeft dit besluit genomen vanwege de strenge homowetgeving die gisteren in het Afrikaanse land ondertekend is. Er staat nu een levenslange gevangenisstraf op het hebben van seks tussen mensen van hetzelfde geslacht. 

Herken de homo
Het besluit van Teeven om homo's hier toe te laten is goed bedoeld, maar de uitwerking zal voor de IND nog knap lastig worden. Want hoe bepaal je of een asielzoeker daadwerkelijk homoseksueel is of dit als smoes gebruikt wordt om ons land binnen te komen? De IND, gespecialiseerd in vreemdelingendossiers, heeft zover bekend geen experts in dienst die gespecialiseerd zijn in het herkennen van homoseksuelen. En homo's herkennen blijkt een heel lastige.

Dat weet ook Yvonne Wiggers, werkzaam bij de IND: "Het is net zo lastig als bekeerlingen. 100 procent zekerheid krijg je nooit of iemand daadwerkelijk homo is. Maar we ondervragen de mensen intensief. Stellen ze een lange reeks aan vragen."

Doorvragen​
Volgens Wiggers weet de IND vaak veel over de homoscene van het betreffende land. "We kennen de kroegen en de plekken waar homo's samenkomen. We vragen de mensen dan ook waar ze afspreken en welke gebaren ze gebruiken. Vaak moeten we lang doorvragen."

Volgens belangenorganisatie COC Nederland is het herkennen van een homo uit andere landen extra lastig omdat we geneigd zijn in stereotypes te denken. "Maar wat in het ene land heel normaal is, is in een ander land helemaal niet zo vanzelfsprekend. Daarom blijft het zo lastig om te oordelen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore