Nederland

Gevolgen herseninfarct heftiger dan gedacht

28 februari 2014 11:32 Aangepast: 28 februari 2014 11:41

Wie op vroege leeftijd een herseninfarct heeft gekregen, komt daar in zijn latere leven niet zomaar overheen. Eenderde van hen is na tien jaar dood of kan niet goed voor zichzelf zorgen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen. Ze volgden jarenlang 1000 mensen die als twintiger of dertiger een herseninfarct hebben gehad.

Leven gaat niet zomaar door
"Wat we ontdekten, ging helemaal in tegen de heersende gedachte", zegt neuroloog Frank-Erik de Leeuw. "Die was dat mensen pech hadden met zo'n herseninfarct, maar dat hun leven daarna gewoon weer doorging. Maar dat is helemaal niet zo. Dit soort mensen is tot tien keer zo vaak werkloos. Ze hebben problemen in hun gezin omdat ze niet meer goed functioneren. Ze overlijden eerder dan gezonde mensen van hun leeftijd, vaak aan hart- en vaatziekten, infecties en kanker."

Mensen die een beroerte krijgen op jonge leeftijd zouden veel langer gevolgd en begeleid moeten worden. "Het is bijvoorbeeld belangrijk dat ze hun medicijnen goed blijven slikken om hen te beschermen tegen hart- en vaatziekten, waaronder herseninfarcten", zegt De Leeuw.

Maar ook arbo-, verzekerings- en bedrijfsartsen kunnen een rol spelen, denkt hij. "10 procent van de mensen die een herseninfarct krijgen, is onder de 50. Het grootste deel overleeft dit. Dat wil zeggen dat er momenteel in Nederland 100.000 tot 150.000 mensen rondlopen die niet goed functioneren in hun gezin en hun werk, als ze dat al hebben. Die groep krijgt nu geen hulp, maar zou dat wel moeten krijgen", vindt de neuroloog.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore