Nederland

Verkoopster van zwarte zalf tegen kanker vervolgd

03 maart 2014 16:53 Aangepast: 03 maart 2014 16:54

Een 53-jarige vrouw uit Oud-Beijerland die een zwarte zalf verkocht die bepaalde vormen van kanker zou genezen, wordt vervolgd door het OM. De zalf blijkt juist zeer schadelijk voor de gezondheid te zijn.

Onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en een dermatoloog wees uit dat in de zalf een zeer bijtende stof zat die 'ernstige verwondingen' kan veroorzaken. Er bleek geen sprake te zijn van een geneeskrachtige werking bij kanker.

Indiaanse geneeswijzen
De vrouw werd in 2012 aangehouden nadat via het tv-programma Radar en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit informatie bij het OM was binnengekomen. "In lezingen en op websites claimde de vrouw bepaalde vormen van kanker te kunnen genezen. De zalf zou zijn samengesteld op basis van eeuwenoude Indiaanse geneeswijzen", aldus het OM.

Hoewel de vrouw destijds ook werd aangehouden op verdenking van oplichting, wordt ze daar nu niet meer voor vervolgd. Ze wordt verdacht van het verkopen van waren die schadelijk zijn voor de gezondheid en van overtreding van de Geneesmiddelenwet.

RTL Nieuws/ANP
`