Nederland

Homo met hiv heeft grotere kans op anuskanker

07 maart 2014 09:55 Aangepast: 07 maart 2014 11:27

Het aantal gevallen van anuskanker is de afgelopen twee decennia flink toegenomen. De ziekte neemt vooral toe onder homoseksuele mannen met hiv.

Dat blijkt uit onderzoek van het AMC in Amsterdam. De ziekte is een gevolg van een besmetting met het seksueel overdraagbare humaan papillomavirus (HPV). Dat veroorzaakt bij vrouwen baarmoederhalskanker.

Voorstadium van kanker
Uit het onderzoek blijkt dat een meerderheid van de mannen die seks hebben met mannen die besmet zijn met hiv een voorstadium van anuskanker heeft. Omdat dit kan leiden tot anuskanker wordt behandeling wel aanbevolen.

Volgens onderzoeker Olivier Richel is het aantal gevallen van anuskanker toegenomen sinds hiv een chronische ziekte is geworden. Een HPV-infectie wordt meestal door het immuunsysteem van het lichaam bestreden.

Bij hiv-patiënten is de afweer verzwakt, waardoor ze een groter risico lopen anuskanker of een voorstadium ervan te ontwikkelen, aldus Richel. Zo komt de ziekte ook vaker voor bij mensen die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken omdat ze bijvoorbeeld een donornier hebben ontvangen.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`