EditieNL

De kat is kwijt: 'Het zou me niet verbazen als hij nog eens in een vliegtuig klimt'

16 februari 2017 12:20 Aangepast: 16 februari 2017 15:04
Yvonne Kolderie dacht dat ze haar kat Devon nooit meer terug zou zien. Hij bleek in Almere te zijn. Beeld © RTL

Kat Pepper bleek afgelopen week een wereldreiziger. Hij werd een half jaar na zijn verdwijning uit Tilburg teruggevonden in Oostenrijk, 1000 kilometer verderop. Heeft hij dat hele eind gelopen? En hoe makkelijk verdwalen onze huisdieren eigenlijk?

De meeste huisdieren die kwijt raken, zijn katten. Dat is niet zo gek: het wordt in Nederland sneller opgemerkt als een hond zonder baasje over straat loopt dan als een kat dat doet. Ook moeten honden gechipt worden en geldt die verplichting (nog) niet voor katten.

Teruggevonden

Van de ruim 60.000 katten die vorig jaar vermist waren, werd 68 procent teruggevonden. Yvonne Kolderie uit Roosendaal had mazzel. Ze raakte haar kat Devon twee keer kwijt en beide keren werd hij meer dan 100 kilometer verder teruggevonden. 

"De eerste keer was hij met een bestelbusje meegelift naar Almere en kreeg ik na 10 dagen een telefoontje. Drie maanden later reisde hij met een legervoertuig mee naar Arnhem, toen was ik hem 16 dagen kwijt." 

Yvonne dacht dat ze haar kat nooit meer terug zou zien, maar omdat hij gechipt is, kon ze worden achterhaald als eigenaar. "Hij houdt ervan om stiekem mee te liften. Het zou me niks verbazen als hij nog eens een keer in een vliegtuig klimt. Ik probeer 'm binnen te houden." 

Herkenningspunten

Een kat is veel bezig met het verkennen van de omgeving, met het uitbreiden van zijn territorium. Een hond is veel meer afhankelijk van het rondje dat je met hem loopt, zegt dierengedragsdeskundige Eline Teygeler. "Ze zijn ook meer aan hun thuis gehecht dan katten."

Als een hond verdwaalt, heeft hij net als katten herkenningspunten nodig in zijn omgeving om de weg terug te vinden. Wel kan een hond, in tegenstelling tot een kat, zijn reukvermogen inzetten om weer thuis te komen. 

Liften

Beide dieren verdwalen bijvoorbeeld doordat ze ergens van schrikken en wegrennen. "Katten lopen best wel grote afstanden, tot wel 4 kilometer", zegt Teygeler. "Als ze heel veel verder weg terug worden gevonden, zijn ze waarschijnlijk met een auto of een vrachtwagen meegelift." 

Dat gebeurt sneller dan je misschien zou denken. "Katten willen bijvoorbeeld schuilen voor de regen, of ze vinden de motor lekker warm. Ze zijn zo flexibel, ze kruipen makkelijk onderin de auto." Teygeler denkt dat Pepper op die manier met een vrachtwagen is meegereisd naar Oostenrijk.

Benieuwd wat je kat allemaal uitspookt als hij eenmaal het kattenluikje door is? Je ziet het in deze documentaire:

Cat Watch The New Horizon Experiment: A Cat's... door DemonPreyer1

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore