Nederland

Jongere heeft meer geld en tijd om te 'zuipen'

11 maart 2014 12:58 Aangepast: 11 maart 2014 13:47

Jongeren drinken steeds meer en comazuipen neemt toe. Maar hoe komt dat eigenlijk? Ninette van Hasselt van het Trimbos Instituut geeft antwoord op de vier belangrijkste vragen.

1. Waarom drinken jongeren juist nu meer?
Jongeren van nu drinken meer dan de vorige generatie (zo’n 30 jaar geleden) omdat ze meer geld te besteden hebben. Ook hebben ze meer vrije tijd. Er zijn veel meer uitgaansgelegenheden en meer evenementen dan 30 jaar terug. Niet alle jongeren drinken meer, maar als jongeren eenmaal beginnen, drinken ze veel. De groep die excessief drinkt, lijkt toegenomen.

2. Zijn er regionale verschillen?
Over het algemeen drinken plattelandsjongeren meer dan hun leeftijdsgenoten in de stad. Al ligt dit in studentensteden anders. Studenten behoren ook tot de groep ‘veeldrinkers'.

3. Wordt er vooral thuis of in de ‘zuipketen’ of juist in de kroeg veel gedronken?
Jongeren beginnen vaak thuis, in de keten en bij bijvoorbeeld sportverenigingen met drinken. Als ze, vanaf een jaar of 17, ook naar de kroeg gaan wordt het drinken meer. Al blijft thuis dan ook een belangrijke ‘drinkplek’.

4. Is er een groot verschil tussen meisjes en jongens?
Jongens drinken meer. Mannen scoren altijd hoger op de schaal van het vertonen van riskant gedrag. Het verschil tussen meisjes en jongens wordt wel steeds kleiner. De meisjes groeien steeds dichter naar de jongens toe. Dat is risicovol: meisjes zijn echt veel eerder dronken. Dus als meisjes net zoveel alcohol drinken als jongens is de schade bij de meisjes veel groter.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`