Nederland

Medicijnen tegen kanker, parkinson en diabetes niet meer verkrijgbaar

13 maart 2014 06:43 Aangepast: 13 maart 2014 08:59

Het aantal medicijnen dat in ons land niet meer te krijgen is, stijgt explosief. Patiënten moeten daarom steeds vaker de grens over om daar hun geneesmiddelen te kunnen halen.

Het AD bekeek cijfers van apothekersorganisatie KNMP. Uit de cijfers blijkt volgens de krant dat er afgelopen jaar een recordaantal van 426 geneesmiddelen niet meer verkrijgbaar was. Tien jaar eerder waren er 91 geneesmiddelen niet meer te krijgen. Maandelijks worden er 580.000 keer medicijnen voorgeschreven die niet door de apotheek kunnen worden geleverd.   

Lees ook: 'Antidepressiva kunnen funest zijn voor seksleven'

Middelen worden niet meer vergoed
Dat komt vooral omdat sinds 2008 in principe alleen nog de goedkoopste geneesmiddelen worden vergoed. Daardoor is er minder vraag naar duurdere varianten, die door de leveranciers dan maar van de markt worden gehaald. Als iemand de duurdere variant nodig heeft, dan moet de patiënt volgens het AD steeds vaker betalen om het middel uit het buitenland te kunnen halen.

Ruim 2 procent van de patiënten die bij een apotheek komen, kan helemaal geen medicijnen krijgen omdat er geen goed alternatief is voor het voorgeschreven middel. Veel anderen moeten overstappen op een andere behandeling of wachten op een middel dat uit het buitenland geleverd wordt, maar het nadeel daarvan is dat medicijnen duurder zijn en vaak niet worden vergoed door de zorgverzekeraars.

Grotere kans op vergissingen
Het Nederlands Huisartsen Genootschap benadrukt in het AD dat het ook het overstappen naar een ander medicijn gevaarlijk kan zijn voor patiënten. "Als patiënten wisselen van geneesmiddel krijgen ze vaak een andere vorm, waardoor vergissingen kunnen optreden. Ze nemen medicijnen niet of juist dubbel."

De medicijnen die niet of moeilijk te verkrijgen zijn, worden onder meer gebruikt voor de behandeling van mensen met kanker, parkinson en diabetes. Om welke medicijnen het precies gaat, is onduidelijk. Van Theolair, een pil die gebruikt wordt bij ernstige astma, en Methyldopa, dat wordt voorgeschreven bij een hoge bloeddruk, is wel bekend dat ze op dit moment moeilijk verkrijgbaar zijn.

RTL Nieuws
`