Nederland

IS roept op om aanslag te plegen tijdens EK vrouwen in Utrecht, NCTV laat onderzoek doen

12 juli 2017 13:53 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Stadion Galgewaard in Utrecht, waar de wedstrijd wordt gespeeld. Beeld © ANP

Terreurgroep IS roept terroristen op om een aanslag te plegen tijdens het Europees Kampioenschap voor vrouwen in Stadion Galgenwaard in Utrecht. Het gaat om de wedstrijd tussen Engeland en Schotland op woensdag 19 juli. De NCTV neemt de boodschap zeer serieus en laat onderzoek doen.

Dat blijkt uit een oproep op een pro-IS Telegramkanaal, meldt terreurwatcher SITE Intelligence Group. Bij de oproep zaten ook foto's van het stadion, een indeling van de Galgenwaard en een plattegrond met routebeschrijving naar het stadion.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) laat weten dat ze de boodschap kennen. Ze onderzoeken die op dit moment. "In het huidige dreigingsbeeld nemen we dit natuurlijk zeer serieus", zegt woordvoerder Lodewijk Hekking. "Er komen vaker van dit soort dreigingen. Daarmee wil ik echter geen oordeel geven over de ernst van deze."

Bij het EK zit de NCTV al aan tafel in verband met de zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen, laat de dienst weten.

Speelsteden

Het Europees Kampioenschap voor vrouwen begint komende zondag met de wedstrijd Nederland-Noorwegen. Naast Utrecht zijn ook Deventer, Breda, Tilburg, Rotterdam, Doetinchem en Enschede speelsteden. De finale van het EK is in Enschede, op zondag 6 augustus.

Woordvoerder van het EK Vrouwenvoetbal, Annette van Trigt, laat weten dat de organisatie kennis van de boodschap heeft genomen. "We nemen het serieus op. We staan in nauw contact met de NCTV. Die doen onderzoek."

Meer op rtlnieuws.nl:
Terrorismebestrijder waarschuwt voor aanslag met drone in Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore