Nederland

140 scholen verbieden energiedrankjes

16 maart 2014 17:05 Aangepast: 16 maart 2014 17:43
Archieffoto. Beeld © ANP

Op 140 middelbare scholen zijn energiedrankjes verboden. Dat blijkt uit een rondgang van de researchredactie van RTL Nieuws.

De scholen hebben het verbod ingesteld, omdat leerlingen 'zitten te stuiteren in de klas', concentratieproblemen krijgen of soms ziek naar huis of naar de huisarts moeten. Nog eens 40 scholen overwegen een verbod in te voeren.

In het onderzoek van de researchredactie werden alle middelbare scholen in Nederland aangeschreven; 280 scholen reageerden. Driekwart gaf aan dat ze nadelige effecten van energiedrankjes zien bij scholieren. Gisteren lieten ook kinderartsen weten dat veel jonge patiënten gezondheidsklachten krijgen na het drinken van de drankjes.

'Veel rustiger op school'
Eckhart College in Eindhoven besloot twee jaar geleden om een verbod in te stellen. Aanleiding was dat een paar brugklassers ​na het drinken van energiedrankjes ziek naar huis moesten, laat vestigingsdirecteur Claire Arts weten. "We merken dat het veel rustiger is in de school. Met name kinderen met ADHD zijn een stuk rustiger." 

Sommige scholen gaan niet over op een verbod, maar zien wel de problemen, zoals het My College in Spijkenisse. Volgens directeur Ruud Vet worden de drankjes voor sommige leerlingen interessanter bij een verbod. "Wij gaan liever het gesprek aan en geven voorlichting over de nadelige effecten."

Niet op middelbare scholen
Ook de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) vindt dat energiedranken niet thuishoren op middelbare scholen. "Wij raden, net als het voedingscentrum, aan om in de leeftijd van 13 tot 18 jaar maximaal een energiedrankje per dag te drinken." 

De FWS liet eerder al namens de producenten van energiedranken weten dat de drankjes 'niet gevaarlijk' zijn, maar dat 'overdaad schaadt'. De leden van de FWS leveren geen energiedranken op basisscholen. 

 

RTL Nieuws
`