EditieNL

EHBO-cursus voor ouders: verplichten?

17 maart 2014 13:30 Aangepast: 17 maart 2014 18:52

Je kind stikt in een druif. Wat doe je? Maar liefst 62 procent van de ouders heeft geen idee. Terwijl de eerste minuten bij een (ernstig) ongeluk cruciaal zijn. Moeten we net als in Noorwegen of Duitsland EHBO verplicht stellen?

Je kijkt even de andere kant op en je kind kukelt van een trapje of brandt zijn handen aan de oven. De meeste ongelukken gebeuren in het bijzijn van ouders: 91 procent bij de moeder versus 72 procent bij de vader.

Maar op de juiste eerste hulp hoeft een kind bij de gemiddelde Nederlandse ouder niet te rekenen. Dit blijkt uit onderzoek van iedereenEHBO.nl. Ongeveer 80 procent van de ouders heeft nog nooit een cursus EHBO bij kinderen gevolgd. De SP vindt het aantal Nederlanders met een EHBO diploma dan ook veel te laag.

Weinig draagvlak
"Ik zou heel graag zien dat meer mensen een EHBO-diploma halen", zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven. "Maar het verplicht stellen is een onhaalbaar plan. Daar komt nooit genoeg draagvlak voor."

Jaarlijks moeten er 140.000 kinderen naar de spoedeisende hulp. Elke twee weken overlijdt één kind.

De meest voorkomende ongelukken bij kinderen zijn:

  • Vallen van de trap
  • Brandwonden
  • Doorslikken van een voorwerp

Bron: GfK, Consument en Veiligheid

En in Duitsland dan?
Toch blijkt uit het onderzoek van Iedereen EHBO dat 40 procent van de ouders vindt dat de overheid het volgen van een EHBO-cursus verplicht moet stellen.

In Noorwegen en Duitsland zijn er al wetten die het of op school, specifieke werkplekken of bij het aanvragen van een rijbewijs verplichten een EHBO-cursus te volgen. En dat zie je terug in hoge percentage inwoners dat eerste hulp kan verlenen:

  • Noorwegen (95%)
  • Duitsland (80%)
  • Nederland (3%)
  • Estland (1%)
  • Kroatië (1%)

Vergoed
Gebrek aan tijd en/of geld hoeft geen belemmering meer te zijn om een EHBO-cursus te volgen. Via Iedereen EHBO kun je via een online campus de theorie halen, dus zelf bepalen wanneer je lessen volgt, zegt Eugene Kuipers, directeur iedereen EHBO.  

Kuipers: "Onze cursus is gericht op levensreddend handelen. Zodat je als ouder de tijd tussen een ongeval en de komst van een ambulance kan overbruggen. Zo'n cursus wordt vaak grotendeels vergoed door je zorgverzekering."

Lees ook: 10 EHBO-tips die iedere ouder moet kennen

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore