Het is iedere ouder aan te raden een EHBO-cursus te volgen. Want die eerste minuten na een ongeval zijn cruciaal. Dit moet je in geval van nood sowieso weten.

10 EHBO-tips die iedere ouder moet kennen

17 maart 2014 17:06 Aangepast: 20 maart 2014 10:49

Het is iedere ouder aan te raden een EHBO-cursus te volgen. Want die eerste minuten na een ongeval zijn cruciaal. Dit moet je in geval van nood volgens EHBO-expert Marianne van Gend van iedereenEHBO.nl sowieso weten:

1. Als een kind van grote hoogte valt, til het dan niet gelijk op. Kijk eerst hoe je kind reageert!

2. Koel een brandwond van je kind altijd minimaal 10 minuten met lauw stromend kraanwater, hoe klein het wondje ook lijkt. Anders kan het nog uitgroeien tot een lelijke blaar. 

3. Stelp een flinke bloeding direct met bijvoorbeeld een schoon gaasje, zakdoek of theedoek. Druk er tien minuten op. Als de bloeding niet stopt, bezoek dan een huisarts of spoedeisende hulp. Ook al lijkt het bloedverlies niet groot, een klein kind kan er toch door in de problemen komen.

4. Wanneer jonge kinderen tijdens het sporten tegen bijvoorbeeld een krat aanlopen, denken ouders al snel dat er weinig aan de hand is. Helemaal als ze daarna nog (moeizaam) verder lopen. Houd het toch in de gaten, want het kan een twijgbreuk zijn, een veelvoorkomende breuk onder jonge kinderen. Als een kind een dag na het letsel nog mank loopt, ga dan toch naar het ziekenhuis.

5. Als je een kind na verdrinking reanimeert, probeer dan niet eerst water uit de longe nte krijgen, maar ga direct beademen (5 keer) en dan reanimeren. 

6. Geef geen water of melk aan een kind dat iets giftigs heeft ingeslikt. Het verschilt per giftige stof wat je moet doen: braken of drinken. Kijk wat je kind heeft ingeslikt, bel direct 112 voor advies en pas dat toe. 

7. Als een kind zich verslikt, ga niet gelijk met een vinger in zijn keel wroeten, maar sla vijf keer tussen de schouderbladen. Heeft dit geen resultaat? Pas dan de Heimlich greep toe. Helpt dit niet? Ga dan over op reanimeren.

8. Desinfecteer niet voor je een teek verwijdert. Dan loost-ie zijn gif, met het gevaar dat je kind geïnfecteerd wordt met de ziekte van Lime. Verwijder de teek rechtstandig met een pincet en desinfecteer dan het wondje. Nog een tip: noteer de datum van het verwijderen van de teek. Bij verandering van de situatie heb je deze informatie nodig bij de huisarts.

9. Kijk bij ieder ongeval hoe je kind reageert. Vaak praten ze niet over pijn, maar zie je het aan bewegingen of reacties. Observeren is het sleutelwoord.

10. Wees je kinderen een stap voor in hun ontwikkeling en maak je huis vooraf kruipveilig.

Lees ook: EHBO-cursus voor ouders: verplichten?

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore