Een blinde bedelaar in Saoedi-Arabië blijkt een fortuin van 700.000 euro te hebben opgebouwd. Kun je in Nederland ook rijk worden door te bedelen?

Kun je rijk worden door te bedelen?

18 maart 2014 16:02 Aangepast: 18 maart 2014 18:56

Een 100-jarige blinde vrouw uit Saoedi-Arabië die jarenlang op straat gebedeld heeft, blijkt een enorm vermogen te hebben opgebouwd. Kun je ook in Nederland rijk worden door te bedelen?

De vrouw overleed onlangs en liet haar fortuin na aan haar buren. Ze bleek in het geheim ruim 700.000 euro aan geld en goederen te bezitten, meldt Al Arabya. Een lucratieve business, dat bedelen!

Verboden
In Nederland zal zoiets niet zo snel gebeuren, want bedelen is hier verboden. "Als de politie je betrapt dat word je weggestuurd", zegt Cornel Vader, directeur Leger des Heils. "Desondanks gebeurt het nog wel, op kleine schaal. Maar dan verdien je zeker niet zoveel als dit verhaal." 

15 of 250 euro per dag?

De politie Den Haag rekende in 2011 uit dat bedelen in de binnenstad zo'n 250 euro per dag kan opleveren. Volgens ervaringsdeskundige Sander de Kramer slaat dat bedrag nergens op. "Nederland is geen goed bedelland. Dat is echt niet haalbaar. Wat ik in de praktijk heb meegemaakt en heb gehoord van anderen is 15 euro per dag, maximaal." Ook het Leger des Heils denkt dat daklozen normaal gesproken minder ophalen. 

Maar wat is het nou: maximaal 15 euro, of kan het toch flink oplopen? Verslaggever Ib Haarsma nam de proef op de som. Hieronder zie je hoeveel geld hij bij elkaar bedelde. 

Trucs voor bedelaars: 

Ervaringsdeskundige Sander de Kramer heeft een aantal tips uit de praktijk om meer te verdienen met bedelen:

  • Zorg dat je er verzorgd uitziet en niet als een verloederde verslaafde, anders denken mensen dat het geld direct opgaat aan drugs of drank.
  • Kom sympathiek over. 
  • Ga in hartje winter in de vrieskou staan, dan vinden mensen je extra zielig. 
  • Of ga rond Kerst voor een drukke winkel waar mensen met volle tassen naar buiten komen. Dan krijgen ze vaak medelijden. 
  • Vrouwen verdienen sowieso meer met bedelen dan mannen.
  • Een hond heeft vaak een positief effect.
  • En wees een beetje creatief, hou bijvoorbeeld de deur van een winkel voor iemand open. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`