Nederland

Jihadrapper op weg terug naar Nederland: 'Of ik mensen heb gedood, dat zeg ik niet'

12 juli 2017 18:44 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Marouane B. in Syrië Beeld © Eigen foto

De Arnhemse rapper Marouane B. vertrok in 2014 naar Syrië om te vechten tegen het regime van Bashar al-Assad. Nu wil hij terug. "De situatie is uitzichtloos", zegt B. tegen RTL Nieuws. "Ik had verwacht een verandering te kunnen brengen in de burgeroorlog. Dat is niet gelukt."

Marouane B. (22) uit Arnhem was in Nederland rapper. Hij vertrok een paar jaar geleden samen met plaatsgenoot en mederapper Robbin van D. naar Syrië. Die keerde al eerder terug. Nu wil B. ook naar Nederland. Zodra hij over de grens komt zal hij direct worden opgepakt. Het Openbaar Ministerie klaagt hem aan voor deelname aan een terroristische organisatie. Die aanklacht kan eventueel worden uitgebreid als daar aanleiding voor is, zegt het OM tegen RTL Nieuws. 

Gruwelijke dingen

Thumbnail

B. vertelt vanuit Syrië - waar hij precies zit wil hij niet zeggen - dat hij gruwelijke dingen van dichtbij heeft gemaakt. "Ik zag hoe strijders van IS door het hoofd werden geschoten nadat ze gevangen waren genomen. Ik heb bommen zien vallen op onschuldige burgers."

Hij draagt in Syrië een kalasjnikov, naar eigen zeggen om zich mee te beschermen. "Want ik verblijf in oorlogsgebied." Of hij ook mensen heeft vermoord, wil hij niet kwijt totdat hij in Nederland voor de rechter wordt gebracht. Hij behoort tot een groep, maar hij wil niet vertellen welke. Onduidelijk is dus of dit een van de organisaties is die als terroristisch worden bestempeld. Wel beweert hij niets te maken te hebben met IS. "Maar alles is beter dan Assad, zelfs IS." 

Slapeloze nachten

B. ziet zichzelf niet als terrorist. Hij zegt juist trots te zijn dat hij heeft gestreden voor het Syrische volk. "Ik heb hier mannen, vrouwen en kinderen geholpen door voor hen te strijden, maar het doet me pijn dat ik mijn vader en moeder heb moeten achterlaten. Ik heb er spijt van dat ik hen slapeloze nachten heb bezorgd."

Spijt dat hij naar Syrië is vertrokken, heeft hij niet. Maar het is niet geworden wat hij ervan had gehoopt. "Ik had verwacht een verandering te kunnen zijn in de burgeroorlog, door te strijden tegen Assad. Dat is niet gelukt, want de wereld staat aan de kant van Assad, daar lijkt het hier in elk geval op en daarbij heb ik altijd de intentie gehad om na de oorlog terug te keren."

Mensen helpen

Hij wil zo snel mogelijk terug naar Nederland, beschrijft hij ook in een rap die hij vandaag op Youtube liet zetten. De titel van zijn nummer is 'Ik kom ooit terug'. B. rapt onder meer 'Ik kom ooit terug / mama maak je niet druk / ik ben op de vlucht'.

De jihadrapper zegt dat hij het nummer (zie hieronder) heeft opgenomen om Nederland te laten zien hoe hij zich voelt in Syrië.  

Marouane B. weet niet wanneer hij terugkomt. "Maar het is realistisch om te zeggen dat ik voor mijn zitting in januari terug ben." Hij denkt in Nederland veroordeeld te worden. "Ik ben er bang voor dat ik als terrorist bestempeld ga worden. Ik weet zelf wat mijn intenties waren en daar hou ik me aan vast, wanneer ik het moeilijk heb. Ik vind dat ik onschuldig ben, maar waarschijnlijk staat voor het Openbaar Ministerie al vast dat ik een terrorist ben."

Naar de gevangenis

Over zijn toekomst? "Ik zal waarschijnlijk naar de gevangenis gaan. Daarna wil ik een mbo-opleiding volgen, zodat ik mensen in achterstandwijken kan helpen", beweert hij.

B. zegt zijn leven te willen beteren, in de eerste plaats voor zijn ouders. Daarvoor zal hij wel eerst de reis naar Nederland moeten overleven. Iets dat volgens hem makkelijker gezegd dan gedaan is. "Het is hier levensgevaarlijk. Elke dag vliegen de kogels om me heen."

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zijn er 190 Nederlandse jihadisten in Syrië. Hij verwacht dat een deel daar blijft om te vechten, een deel vertrekt naar andere strijdgebieden zoals Libië en dat een deel terug naar Nederland komt. Volgens hem zal dat druppelsgewijs gaan, zegt hij bij RTL Late Night. "Ik verwacht geen grote golf aan terugkerende jihadisten."

Meer op rtlnieuws.nl:
Syriëganger wil terug naar Nederland en schrijft brief: 'Ik bescherm mensen'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`