Wereldleiders in Nederland

Bewakers Obama ladderzat in Amsterdam

26 maart 2014 06:25 Aangepast: 26 maart 2014 13:58
Beeld © ANP

Drie beveiligers van de Amerikaanse president Barack Obama hebben de bloemetjes eens flink buiten gezet in Amsterdam. Het liep zelfs zo uit de hand dat zij naar huis zijn gestuurd.

De Secret Service-agenten (volgens bronnen leden van een elite-eenheid) hadden tegen de regels in flink wat alcohol gedronken. Een van hen zou zo laveloos zijn geweest dat hij bewusteloos werd gevonden in de gang van een Amsterdams hotel, meldt The Washington Post.

Lees ook: 59 wereldleiders op de groepsfoto: hoe gaat dat?

Binnen tien uur
Medewerkers van het hotel zouden de ambassade van de Verenigde Staten hebben gewaarschuwd. De beveiligers van de Amerikaanse president mogen tijdens officiële reizen geen alcohol nuttigen als ze binnen tien uur weer aan de slag moeten.

Volgens de Post hadden de agenten zich zondag waarschijnlijk moeten voorbereiden op het bezoek van Obama, die maandag in Nederland aankwam. Als de drie zondagochtend vroeg nog hebben gedronken, zou dat een overtreding zijn van de regels.

Disciplinaire redenen
Een woordvoerder van de Secret Service bevestigde dat 'drie medewerkers naar huis zijn gestuurd om disciplinaire redenen'.

De dienst kwam al eerder in opspraak. Zo bleken agenten in 2012 prostituees te hebben meegenomen naar hun hotel in stad Colombiaanse Cartagena. Na het schandaal werden de gedragsregels binnen de Secret Service aangescherpt.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore