Woede om 'minder minder'

Rutte: Kabinet met PVV zou zijn gevallen

28 maart 2014 14:56 Aangepast: 28 maart 2014 15:23
Beeld © ANP

Als het kabinet dat werd gedoogd door de PVV er nu nog had gezeten, dan zou het zijn gevallen na de Marokkanenuitingen van Geert Wilders. Dat zegt premier Mark Rutte.

"Het is allemaal heel theoretisch, maar de grond voor samenwerking zou dan zijn weggevallen", aldus Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. In werkelijkheid viel het kabinet van VVD, CDA en gedoogpartner PVV in het voorjaar van 2012, na een conflict over bezuinigingen.

Grens over gegaan
Rutte legde uit waarom hij gisteren in het Jeugdjournaal geruststellende woorden sprak naar aanleiding van de affaire rond Wilders. Hij deed dat omdat hij signalen kreeg dat veel kinderen zich ongerust maken dat ze het land worden uitgezet en ook omdat ze door klasgenootjes worden gepest na de uitingen van Wilders.

De premier herhaalde dat Wilders 'een grens over is gegaan' door een hele bevolkingsgroep weg te zetten. Rutte heeft geen contact gezocht met Wilders over de kwestie.

'Oprecht geëmotioneerd'
Rutte zei ook dat hij zelf het Jeugdjournaal heeft gebeld, omdat hij oprecht geëmotioneerd raakte door verhalen van kinderen die bang waren om uitgezet te worden.

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore