Strafbaarstelling illegaliteit

Vluchtelingen blij: Wij zijn geen criminelen

01 april 2014 15:09 Aangepast: 01 april 2014 15:16
Beeld © ANP

Grote opluchting in de Vluchtgarage in Amsterdam. De uitgeprocedeerde asielzoekers die daar verblijven zijn blij met het nieuws dat illegaliteit niet strafbaar wordt gesteld.

"Dit is goed", zegt de Somalische Fuad namens de vluchtelingen. "Wij willen niet illegaal zijn en we zijn ook niet crimineel. Hopelijk verandert er nu iets aan onze situatie. We willen behandeld worden als normale mensen."

'We kunnen niet terug'
Fuad is nu vier jaar in Nederland. Hij sloot zich ongeveer 1,5 jaar geleden aan bij de actiegroep Wij Zijn Hier. Die groep uitgeprocedeerde asielzoekers begon een tentenkamp in het Amsterdamse Osdorp om aandacht te vragen voor hun uitzichtloze situatie. Daarna verbleven ze in een kerk, een flat en een kantoorpand. Een deel van de groep zit nu in de Vluchthaven, Fuad verblijft met een aantal anderen in de Vluchtgarage.

"We hadden veel stress over hoe het verder zou gaan", zegt Fuad. "We komen uit Somalië, een land dat al 24 jaar in oorlog is. We kunnen niet terug." Fuad hoopt dat de regering nu verder actie onderneemt. "We hebben hulp nodig."

'Niet meer dan fatsoenlijk'
Marjan Sax, een van de vrijwilligers die zich over de vluchtelingen ontfermen, noemt het 'heel prettig, maar ook niet meer dan fatsoenlijk' dat de strafbaarstelling van tafel is. "er was een gigantische maatschappelijke verontwaardiging maar tot nu toe hadden we niet echt het gevoel dat we iets konden bereiken. Nu is er toch een beetje geluisterd naar wat er leeft."

Als het aan Sax ligt, is dit pas de eerste stap. Ze wil dat de Asielwet veranderd wordt. "Dat is nu een ongelofelijk onzorgvuldige procedure. Mensen uit Somalië en Soedan horen gewoon asiel te krijgen. Het is daar oorlog."

RTL Nieuws / ANP
`